Πρόστιμο 100€ κάθε μήνα, στους ανεμβολίαστους άνω των 60 - Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός (Video)

Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κάποιες ηλικιακές κατηγορίες, είναι γεγονός και θεσπίζεται έμμεσα. Μετά το μέτρο της λήξης ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά τους 7 μήνες από την 2η δόση για όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει την 3η δόση, σειρά έχουν οι επιμένοντες να μην εμβολιαστούν, και έχουν κλείσει τα 60 έτη.  

Για εκείνους λοιπόν, εάν δεν εμβολιαστούν τουλάχιστον με την 1η δόση έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, θα  επιβάλλεται κάθε μήνα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, διοικητικό πρόστιμο, μέσω ΑΑΔΕ, ύψους 100 ευρώ. Εφόσον κλείσουν τα ραντεβού τους, για εμβολιασμό, αυτός θα γίνει άμεσα καθώς έχουν ήδη καθυστερήσει και για να θωρακιστούν απέναντι στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του, θα έχουν άμεση προτεραιότητα εμβολιασμού.

Η απόφασή μου σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Δεν είναι ποινή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Video:


Είναι ένα αναπάντεχο μέτρο αυτό και είναι εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και ενόψει των εορτών.

Τα μέτρα επισήμως θα ανακοινωθούν το μεσημέρι, με την λήξη της τηλεδιάσκεψης του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέτρα που  ανακοινώνει στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, προανήγγειλε πως οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θα εμβολιαστούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022 θα πληρώσουν χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Η διασταύρωση στοιχείων για τον εμβολιασμό τους, θα γίνεται μέσω ΑΑΔΕ και το πρόστιμο θα ενταχθεί στο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία.

Η προθεσμία για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών και η αύξηση του testing για όλους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα δε, αυτά θα πηγαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης επέκταση του testing, με την παροχή ενός δωρεάν self test από τα φαρμακεία σε όλους τους ενηλίκους. Εμβολιασμένους και μη. Αυτό θα γίνει για το διάστημα 6 με 12 Δεκεμβρίου, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, ενόψει των εορτών και να εντοπιστούν ακόμη και οι τυχόν ασυμπτωματικοί.

Από ένα ακόμα δωρεάν self test, θα διατεθεί μέσω φαρμακείων και πάλι από τις 3, έως τις 7 Ιανουαρίου, για τον ίδιο σκοπό. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως μέσω της Πολιτικής Προστασίας έχει προβλεφθεί επάρκεια σε self test, με την προμήθεια 20 εκατομμυρίων τέτοιων kit, που απαιτούνται και για τις ανάγκες των σχολείων μας, φυσικά.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως πρόκειται για δίκαια μέτρα, όχι καταστολής, αλλά προτροπής για τους πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό πολίτες, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο. Είναι ζήτημα περιφρούρησης της δημόσιας υγείας.

 

Διαβάστε σχετικά: Πρόσθετα μέτρα ενόψει εορτών, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο

και ακόμα: Rapid test για όλους: Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση το μέτρο αυτό, ενόψει εορτών