ΚΙΝΑΛ: Αμφίρροπη η μάχη για την ηγεσία

Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Τα ισχυρά χαρτιά των «μονομάχων» για την αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου

Την προοπτική διεξαγωγής δεύτερου γύρου προκειμένου να αναδειχθεί νέος αρχηγός στο Κίνημα Αλλαγής δείχνουν τα ευρήματα μεγάλης έρευνας της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ, καθώς οι κ. Ν. Ανδρουλάκης, Α. Λοβέρδος και Γ. Παπανδρέου φαίνεται να βρίσκονται σχεδόν στην ίδια ευθεία, «τριχάζοντας» την εκλογική βάση του κόμματος, μόλις δέκα ημέρες πριν από την αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου.

Στο ερώτημα «ποιος θα προτιμούσατε να εκλεγεί αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ», από εκείνους που ψήφισαν το κόμμα στις εκλογές του 2019 και προτίθενται να το ξαναψηφίσουν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, υπέρ του κ. Λοβέρδου τάσσεται το 30%, υπέρ του κ. Παπανδρέου το 29%, ενώ σε ποσοστό 28% δηλώνουν πως προτιμούν τον κ. Ανδρουλάκη. Οι άλλοι τρεις διεκδικητές, Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης και Π. Χρηστίδης, φαίνεται να συγκεντρώνουν αθροιστικά 12%. Η έρευνα της Pulse ήταν τηλεφωνική, πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 20-25 Νοεμβρίου και ήταν πανελλαδική, σε δείγμα 4.012 πολιτών.

 

 

 

Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση των ψηφοφόρων εκείνων του ΚΙΝΑΛ που δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές, ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των διεκδικητών της αρχηγίας. Από τις απαντήσεις εκείνων οι οποίοι ψήφισαν στις περασμένες βουλευτικές εκλογές ΚΙΝΑΛ ή και προτίθενται να το ξαναψηφίσουν, και τώρα δηλώνουν σίγουρα διάθεση συμμετοχής στις διαδικασίες ανάδειξης νέου αρχηγού, φαίνεται ποιος εκ των τριών υπερτερεί έναντι των άλλων σε συγκεκριμένους τομείς – ζητούμενα για το κόμμα. Ειδικότερα, προκύπτει πως το ισχυρό χαρτί του κ. Ανδρουλάκη είναι η δυνατότητα που του αναγνωρίζεται στην κατεύθυνση της ανανέωσης του κόμματος (τον επιλέγει το 35%, έναντι 31% του κ. Λοβέρδου και 25% του κ. Παπανδρέου). Στον κ. Λοβέρδο αναγνωρίζεται η δυνατότητα να ασκήσει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση (τον επιλέγει το 37% των ερωτηθέντων, έναντι 27% που προτιμά τον κ. Παπανδρέου και 26% τον κ. Ανδρουλάκη). Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά στο ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος: 29% απαντά υπέρ του κ. Ανδρουλάκη, ενώ από 30% λαμβάνουν στο κρίσιμο αυτό ερώτημα οι κ. Λοβέρδος και Παπανδρέου.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στο υποθετικό ερώτημα αναφορικά με τα «δίδυμα» του β΄ γύρου – αν χρειαστεί, θα διεξαχθεί στις 12/12. Μεταξύ Λοβέρδου – Παπανδρέου τα ποσοστά είναι 50%-42%, με Ανδρουλάκη – Λοβέρδο φαίνεται να κερδίζει ο πρώτος (53%-34%), ενώ σε περίπτωση «μονομαχίας» Παπανδρέου – Ανδρουλάκη, προβάδισμα με 56% έναντι 35% φαίνεται να έχει ο κ. Ανδρουλάκης.