Βουλή: Ψηφίστηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή

Το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής -για πρώτη φορά- ύστερα από πρόταση της μειοψηφίας άναψε η Βουλή.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να διερευνηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες στη διαφημιστική δαπάνη για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις στηρίχθηκε απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις θετικές ψήφους να ανέρχονται σε 142.

Καταψήφισαν και οι 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απών από την ψηφοφορία ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Η επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί σε Σώμα τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει εντός διμήνου να ολοκληρώσει τις εργασίες της.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταθέτει και να συγκροτεί εξεταστική επιτροπή, γιατί η ΝΔ το επέτρεψε με την πρότασή της στην αναθεώρηση του Συντάγματος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Θεοχάρης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευσης, ότι «χρεώνει την πολιτική της στασιμότητα στους δημοσκόπους και στις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την ασυμφωνία της με τους ίδιους τους ψηφοφόρους της». Επισήμανε πως το καλοκαίρι, όταν η διαφορά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε – ακόμα και από την ελεγχόμενη εταιρεία – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμαρτυρόταν, αλλά το πράττει τώρα, που η διαφορά ανοίγει ξανά» παρατήρησε και πρόσθεσε πως «όχι, δεν φταίνε οι δημοσκόποι, αλλά η αλλοπρόσαλλή πολιτική που υιοθετείτε».

Παρατήρησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «απομονώθηκε» από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την άρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του πρωθυπουργού και της ΝΔ για χρονική διερεύνηση. Αναρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήγγειλε στην αρμόδια εποπτική Αρχή των δημοσκοπήσεων, αυτά που σήμερα καταλογίζει σε δημοκοπικές εταιρείες. Εσείς όμως, είπε, θελήσατε την πολιτικοποίηση, γι’ αυτό και το θέσατε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, και όχι στην κατά νόμο αρμόδια για διερεύνηση Αρχή, που ήταν το πρώτο βήμα, καθώς ξέρετε ότι «εάν η μεθοδολογία της δημοσκόπησης βρισκόταν σωστή, τότε δεν θα υπήρχε κανένα υπόβαθρο πολιτικού ζητήματος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κατέθεσε τα πορίσματα και προτάσεις που έκαναν ο σύνδεσμος και οι φορείς των εταιρειών διεξαγωγής ερευνών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έμειναν στο συρτάρι, για να υπάρξουν, όπως είπε, «εταιρείες φαντάσματα, που έδιναν προεκλογικά διαφορά μιας και δύο μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ και την ΧΑ στο 10%».

Επισήμανε ότι ο ΕSOMAR που είναι ο παγκόσμιος οργανισμός των εταιρειών ερευνών, έχει καταγράψει για το 2020, πως το μέσο κόστος του δημόσιου χρήματος στον τζίρων των εταιριών στην Ευρώπη, ανέρχεται σε 9,3% και στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι κάτω από το 4%, συνεπώς στην χώρα μας είπε δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Σχετικά με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, ο κ. Θεοχάρης υπενθύμισε τα «βοσκοτόπια», τις «υπόγειες χρηματοδοτήσεις στο Documento» και «την εμπλοκή λιβανέζικων εταιρειών στην αδειοδότηση των καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Βούτσης: Αποπροσανατολιστική η πρόταση ΝΔ για χρονική διεύρυνση

Η στρατηγική χειραγώγησης της ενημέρωσης ήταν και στρατηγική χειραγώγησης του φόβου των πολιτών για την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, ανέφερε νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση στην ολομέλεια για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

«Η πανδημία ήταν ευκαιρία ώστε να αποκρυβούν, να αποσιωπηθούν οι ευθύνες και τα πολιτικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, και με την επιχείρηση χειραγώγησης των ΜΜΕ να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας στην κυβέρνηση», είπε ο Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε ότι οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και θα αναζητηθούν για το πώς ασκήθηκε αυτή η «εγκληματική», για την ενημέρωση, πολιτική.

«Καταθέτουμε αυτή την πρόταση για την προστασία της κοινωνίας και για την προστασία της δημοκρατίας», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα».

«H χώρα μας και ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο. Η κοινωνία μας βρίσκεται σε πόλεμο ιστορικά πρωτοφανή με θύματα. Σήμερα πάλι είναι νεκροί 58 συμπολίτες μας και δεν ξέρουμε και πόσους μήνες ακόμα θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος. Σας καλούμε, την πτέρυγα της ΝΔ, να υπερψηφίσετε την πρόταση της εξεταστικής επιτροπής. Γιατί είναι μια πρόταση η οποία αποτυπώνει απολύτως αυτήν την ιστορική συγκυρία, αποτυπώνει την ευθύνη μας για την πανδημία μέσα στην οποία επιβλήθηκαν ειδικά μέτρα, όπου υπήρξαν ιστορικά πρωτοφανείς καταστάσεις των lockdown, των περιοριστικών μέτρων της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μέσα από τους περιορισμού των ΠΝΠ», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση διαμορφώθηκε μια στρατηγική, από την πλευρά της κυβέρνησης, σε σχέση με το ζωτικό θέμα της ενημέρωσης, της ανταλλαγής απόψεων, της επικοινωνίας μπροστά στο άγνωστο.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαίρως είχε φέρει το ζήτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλά η άρνηση της κυβέρνησης και τότε και τώρα είναι άρνηση για το αν υπήρξε αυτός ο πόλεμος.

«Η προσπάθεια σας, η οποία εξελίχθηκε από τη δεύτερη μέρα που κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, για χρονική διεύρυνση του αντικειμένου της επιτροπής, είναι προσχηματική και αποπροσανατολιστική», είπε ο Νίκος Βούτσης και απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ σημείωσε:

«Θέλετε να βγείτε από τη βάσανο και την ευθύνη για τα μέτρα που πήρατε και τη στρατηγική που χαράξατε μέσα σε καιρό πανδημίας, που είχε περισταλεί ο δημόσιος διάλογος και η δημόσια σφαίρα γενικότερα, είχε περισταλεί και η ίδια η επικοινωνία των πολιτών».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η στρατηγική χειραγώγησης της ενημέρωσης, της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, και χειραγώγησης του φόβου των πολιτών που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση συνεχίζεται και σήμερα και ήταν μια στρατηγική που εκφράστηκε με τις λίστες Πέτσα.