Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει ο Κ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση της UNESCO στο Παρίσι

Tο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει μετ’ επιτάσεως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του απόψε στο Παρίσι. στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO.

Όπως σημειώνουν πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης.

Για πρώτη φορά υιοθετήθηκε απόφαση που αναγνωρίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά τη συνεννόηση μεταξύ Μουσείων, αλλά έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα», θα τονίσει ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Επίσης, θα ζητήσει διάλογο για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα», θα τονίσει ο κ.Μητσοτάκης, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές.