Κορωνοϊός - Γεωργιάδης: Υπάρχει πανδημία αντιεμβολιαστών που παίρνει ρίσκο

Για σειρά θεμάτων μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε εκπομπή το πρωί του Σαββάτου.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για τον κορωνοϊό , την τρίτη δόση του εμβολίου και τους ανεμβολίαστους ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανακλείσει η οικονομία.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open, τόνισε πως η κατάσταση είναι άσχημη στις χώρες της Ευρώπης που το μεγαλύτερο κομμάτι τους δεν έχει εμβολιαστεί. «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως οι χώρες που έχουν πιάσει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν θα έχουν πανδημία ή θα έχουν κρούσματα που δεν θα επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και οι χώρες που δεν θα πιάσουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού θα έχουν πανδημία.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε επιμέρους μέτρα, αλλά διαμήνυσε πως δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριζόντιο lockdown. «Όταν επιλέγει κάποιος να μην εμβολιάζεται δεν ρισκάρει μόνο για τον εαυτό του. (…) Αυτή τη στιγμή είναι πανδημία των ανεμβολίαστων που έχει αποφασίσει να πάρει το ρίσκο του.

Είναι δυνατόν να καταστραφεί η ζωή των πολλών για χάρη των λίγων. Μέτρα μπορεί να λαμβάνονται κατά περιοχές, αλλά γενικό κλείσιμο της οικονομίας δεν μπορεί να ξαναγίνει», είπε.

Για το κύμα ανατιμήσεων

«Η Ελλάδα είχε πάντα το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. (…) Είναι δομικό πρόβλημα της οικονομίας και δεν θα λυθεί μέχρι την ενεργειακή μετάβαση. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που θα δουν αυξήσεις στο ρεύμα, καλύπτονται από τα μέτρα της κυβέρνησης. Το πακέτο -500 εκατ.- ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή», είπε ο υπουργός.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως στη Σύνοδο Κορυφής ήταν βασικό θέμα και ότι απασχολεί όλη την Ευρώπη.

«Μας απασχολεί το πως θα αποφευχθεί η μετακύλιση του κόστους ρεύματος στις τιμές των προϊόντων», είπε και συνέχισε: «Το ενεργειακό πακέτο είναι αυτό που έχει ανακοινωθεί ήδη».

Για τις ανατιμήσεις ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα και το Σεπτέμβριο έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν αυξήσεις τιμών, όπως και σε όλο τον κόσμο», συνέχισε. Ανέφερε δε πως «ανησυχία είναι λογικό να έχουν οι επιχειρήσεις.