Έχουμε αποθεματικά 3-4 δισ. ευρώ για να καλύψουμε τις ανάγκες

Υπερβολικές χαρακτήρισε τις ιστορίες περί πιθανού προβλήματος ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του στην βρετανική εφημερίδα Telegraph.

«Αυτές οι ιστορίες είναι υπερβολικές. Έχουμε διάφορα μαξιλάρια ασφαλείας, ανάμεσα στα οποία 3-4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Σταθάκης και υποστήριξε  ότι η Ελλάδα έχει κρυμμένα αποθεματικά που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει για μερικές ακόμα εβδομάδες καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το κράτος θα μπορούσε να στερέψει από χρήματα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Παράλληλα στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι τα αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα προέρχονται κυρίως από το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση μπορεί νόμιμα να δεσμεύσει αυτά τα χρήματα χωρίς να αθετήσει άλλες ταμειακές της υποχρεώσεις. «Πιστεύουμε ότι τα χρήματα αυτά είναι της τάξης περίπου των 1,8 δισ. ευρώ. Αν τα αποσύρουν με αυτή την αφορμή, πώς θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για αποπληρωμή των συντάξεων τον επόμενο μήνα;» διερωτήθηκε τραπεζίτης που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα.