Απολογείται σήμερα ο Βλαστός

Την πόρτα των ανακριτών Δημήτρη Φούκα και Ρέας Κατσίβελη θα περάσει σήμερα (03/03) ο Παναγιώτης Βλαστός για να απολογηθεί για την υπόθεση του κυκλώματος που δρούσε στις φυλακές.

Με τον βαρυποινίτη ανοίγει ο κύκλος των εξηγήσεων που καλούνται να δώσουν τα μέλη της συμμορίας για τις κατηγορίες βομβιστικών επιθέσεων, απόπειρας ανθρωποκτονιών, διακίνησης μαύρου χρήματος, τοκογλυφίας, σχεδιασμού απαγωγών και εκβιασμών.

Την δράση της «μαφίας των φυλακών» έφερε στην επιφάνεια η Λίτσα, εξαδέλφη του Βλαστού, η οποία τρομοκρατημένη από την βομβιστική επίθεση εναντίον της στις 2 Ιανουαρίου 2014 αποφάσισε να μιλήσει στην αστυνομία. Όπως κατήγγειλε, ο Βλαστός ήθελε να τη σκοτώσει, καθώς πίστευε πως του είχε «φάει» 250.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα οποία της είχε εμπιστευτεί για να τα κρύψει.

Η Λίτσα, παρόλο που έχει προφυλακιστεί βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, καθώς οι αρχές εκτιμούν πως κινδυνεύει η ζωή της. Ο Βλαστός σύμφωνα με τις αρχές ήταν ένας από τους «εγκεφάλους» της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε από το Μάιο του 2011. Σύμφωνα με τη δικογραφία τα μέλη του εμφανίζονται να ασκούσαν ψυχολογική βία και να εκτόξευαν απειλές σε βάρος ατόμων που θεωρούσαν «εμπόδια» στους στόχους τους και δωροδοκούσαν σωφρονιστικούς και αστυνομικούς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν σε απολογία και οι βαρυποινίτες Βασίλης Στεφανάκος και Γιάννης Σκαφτούρος, οι οποίοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν στην ηγετική ομάδα του κυκλώματος. Στους ανακριτές θα απολογηθεί και ο Άκης Τσοχατζόπουλος καθώς φέρεται να υποκίνησε εκβιασμό κατά του συγκρατούμενού του και άλλοτε στενού του συνεργάτη Ιωάννη Σμπώκου καθώς και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ.