Η Άγκυρα απέσυρε την προκλητική ΝΟΤΑΜ

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Άγκυρα, έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15, με την οποία δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Έπειτα από τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στην ελληνική πλευρά η εν λόγω απόφαση, αλλά και την αντίδραση του ΝΑΤΟ που επιθυμεί την διατήρηση των ισορροπιών στο Αιγαίο, οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν τη Δευτέρα (03/03) να υποχωρήσουν, εκδίδοντας ακυρωτικές ΝΟΤΑΜ.

Η αναδίπλωση της τουρκικής πλευράς πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις.

Αρχικά το πρωί της Δευτέρας, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής NOTAM (Α0900/15), με την οποία εξαιρούσε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου. Η Αθήνα εξέδωσε νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από την κίνηση της Άγκυρας, θεωρώντας πως η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη.

Έπειτα κι από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική NOTAM Α0889/15 που είχε εκδοθεί την Παρασκευή (28/02).

Τι προηγήθηκε:

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να προβεί από την πρώτη στιγμή σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλεται η Τουρκία. Επίσης, το βράδυ της Κυριακής (01/03) προέβη σε διάβημα και προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στα διαβήματα η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

• Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.

• Η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.

• Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο

• το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130.

• Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται για αβλεψία των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί, θεωρητικά, τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής για τα τουρκικά αεροσκάφη.

• Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.