Mέχρι αύριο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και λειτουργία κλειστών χώρων

Mέχρι αύριο θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας, γνωστοποίησε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Κρίσιμη σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας είναι αυτή  η εβδομάδα καθώς αναμένονται, στην διάρκειά της, οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση τόσο σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όσο και με τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων στην εστίαση και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη ξεκινήσει συσκέψεις προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Μάλιστα  πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναμένεται να αφορά τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και εν συνεχεία το υγειονομικό προσωπικό, ενώ από την εξέλιξη της εμβολιαστική εκστρατείας και την επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό του 75% ως το τέλος του καλοκαιριού, θα εξαρτηθεί εάν θα επεκταθεί η συζήτηση και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Όσον αφορά την λειτουργία μικτών και αμιγών χωρών στην εστίαση και την διασκέδαση που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι επανεξετάζεται υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και είναι πιθανό να λειτουργήσουν τελικά σε πρώτη φάση μόνο αμιγείς χώροι.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί και η ψηφιακή εφαρμογή για τον έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού και από 19 Ιουλίου να είναι έτοιμο το freedom pass για τους νέους 18 έως 25 ετών που εμβολιάζονται.

Η έκρηξη των κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο με 3.792 κρούσματα (2.327 το Σάββατο και 1.465 Κυριακή) και η προβλεπόμενη επέλαση της παραλλαγής Δέλτα έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και αναγκάζει σε επανεξέταση των βασικών παραμέτρων της πολιτικής αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού σε εστίαση και διασκέδαση .

Κοινή επωδός στις προσεγγίσεις εμπειρογνωμόνων και κυβερνητικών στελεχών είναι ότι η χώρα μετά από ενάμιση χρόνο προσπαθειών εισέρχεται εκ νέου «αχαρτογράφητα νερά» καθώς ένα τέταρτο κύμα απειλεί να θέσει την κοινωνία και την οικονομία σε ομηρία ενώ παρατηρείται συνολική κάμψη της δυναμικής των εμβολιασμών . Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι εάν η χώρα θα καταφέρει τον Σεπτέμβριο να πλησιάζει τον πήχη του τείχους ανοσίας που απαιτείται για την ενεργοποίηση της οικονομίας και το άνοιγμα των σχολείων.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο σχεδιασμός ενόψει Φθινοπώρου οδηγεί σε επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου. Επόμενη ομάδα είναι οι υγειονομικοί με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου. Εντός των ημερών πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μελετά επίσης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα ΜΜΜ στις υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης. Στο προσκήνιο έχει έλθει και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους, ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς, με την σχετική συζήτηση να μετατίθεται λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν.

Βεβαία  θεωρείται πλέον και η αναβολή μερικών ημερών την έναρξη λειτουργίας των εσωτερικών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Η αρχική πρόθεση ήταν η επαναλειτουργία τους στις 15 Ιουλίου με τον ταυτόχρονο διαχωρισμό σε αμιγείς και μεικτούς χώρους. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει προς το τέλος του μήνα και αφού έχει αποκρυσταλλωθεί ο κίνδυνος από την αύξηση των κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους και να μετατεθεί για αργότερα η λειτουργία των μεικτών χώρων, με τις τελικές αποφάσεις, όμως, να οριστικοποιούνται τις επόμενες ημέρες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών. Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις: Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό, Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορονοϊού, Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.