Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-24, φέρνει στο πεδίο των εμβολιασμών, όλους τους ενήλικους πολίτες της Ελλάδας, που από το απόγευμα της Τετάρτης 16 Ιουνίου 2021, θα έχουν πλέον την δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά της covid-19.
Συνεπώς, μετά από αυτήν την εξέλιξη οι συζητήσεις περί προνομίων και διευκολύνσεων για τους πλήρως εμβολιασμένους μπαίνουν σε μια νέα βάση, προκειμένου να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το ποιες θα είναι αυτές οι διευκολύνσεις, ενώ μην ξεχνάμε πως ήδη έχει ανακοινωθεί πως οι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα υποχρεούνται σε self test, ή άλλα test ανίχνευσης του ιού, για τις δραστηριότητές τους, ήδη από την 1η Ιουλίου 2021.
Όπως έχει συζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, πέρα από την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα από την νέα σεζόν.
Οι διευκολύνσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία πολλές δραστηριότητες θα αρχίσουν να μεταφέρονται πια και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ και για την εστίαση είναι κρίσιμο, να αξιοποιηθούν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων του κλάδου που πια τον Σεπτέμβρη θα συμπληρώνουν έναν χρόνο σχεδόν σε μη χρήση.
Ποιο είναι το «γαλλικό μοντέλο» για τα προνόμια στους εμβολιασμένους;
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με βάση το «γαλλικό μοντέλο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.
«Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων.
Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα.
Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ερωτηθείς για τα μπαρ, πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», είπε χαρακτηριστικά.