Κορωνοϊός-Εμβολιασμοί: Ανοίγει στις 16 Ιουνίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 18-24 ετών με όλα τα εμβόλια

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 18-24 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με δεδομένο το ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν αναλόγως, η επίτευξη του στόχου για τείχος ανοσίας θα είναι εφικτή εντός του καλοκαιριού.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, άνοιξαν τα ραντεβού και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (εκτός αυτού της AstraZeneca) και για την ηλικιακή ομάδα 25-29, από την οποία όπως είπε έχουν κλείσει ραντεβού ήδη 93.000 πολίτες. Επεσήμανε δε ότι υπολογίζεται πως ήδη το 11% εξ αυτών έχει πάρει μια δόση.

Μέχρι στιγμής,έχουμε κάνει 80.000 εμβολιασμούς και σήμερα αναμένεται η μέρα να κλείσει με περί τους 100.000 να έχουν πραγματοποιηθεί.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία Pfizer αύξησε κατά λίγο τις παραδόσεις της κι έτσι συνολικά πάρουμε 2 εκατ. 212 χιλιάδες δόσεις.

Μόνο για τον Ιούλιο οι δόσεις υπολογίζονται σε 1 εκατ. 555 χιλιάδες δόσεις με τις συνολικές του τρίτου τριμήνου (Ιούλιος- Ιούνιος- Άυγουστος) να υπολογίζονται σε 4 εκατ. 870 δόσεις.

Επιπρόσθετα αναμένουμε τόσο 152.712 δόσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson όσο και περαιτέρω αύξηση στις παραδόσεις της.

Εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca και είναι κάτω των 60 ετών , με βάση τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν είναι απαγόρευση καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει.

Όσον αφορά την δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση , ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

Tι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Ο κύριος Θεμιστοκλέους μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό , είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσηση τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους. Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση.

Αυτή που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων οι οποίοι νόσησαν με κορωνοϊό.

Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους θα δίνεται πλήρης πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους κλείνοντας την τοποθέτηση του, είπε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ οίκων με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.