Μητσοτάκης: Αρκετά! Αυστηρές συνέπειες για την «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους «Financial Times», αναφερόμενος στην σοκαριστική σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich στο Μινσκ.

Διεθνές μέτωπο κατά Λευκορωσίας μετά την «κρατική αεροπειρατεία» | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η σύλληψη έγινε μετά από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε, όπως και πράκτορες της Λευκορωσίας, που τον παρακολουθούσαν και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνας.

Στη Σύνοδο Κορυφής η «κρατική αεροπειρατεία» από τη... | Reporter Cyprus | Διεθνή

Λευκορωσία. «Κρατική αεροπειρατεία» η υποχρεωτική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair προκειμένου να συλληφθεί δημοσιογράφος…

Οι πράκτορες προβαίνοντας σε μία πρωτοφανή “κρατική”, όπως την ονόμασαν αεροπειρατεία, λίγο πριν την προγραμματισμένη προσγείωση στη Λιθουανία, ανάγκασαν τον πιλότο της εν λόγω της πτήσης της Ryanair, να αλλάξει εντελώς πορεία και να προσγειωθεί τελικά στον Μινσκ, όπου και κυριολεκτικά άρπαξαν τον νεαρό δημοσιογράφο μέσα από το αεροσκάφος, αμέσως μετά την προσγείωση, ενώ κράτησαν επί ώρες σε ομηρεία τους άλλους επιβάτες ελέγχοντάς τους λεπτομερώς και με αυστηρό τρόπο.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την πράξη κρατικής αεροπειρατείας στην Λευκορωσία

Μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-05/kyriakos-mitsotakis-leykos-toixos.jpg.webp?itok=Rr-1N7Ly

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», υπογράμμισε.