Αναζητούνται ουσιαστικές απαντήσεις 

Το διήμερο αυτό, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναζητήσουν ουσιαστικές απαντήσεις και πολιτικές στις τεράστιες ανατροπές που έχει φέρει η υγειονομική κρίση στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για συντονισμό όσων περισσότερων χωρών μπορεί σε κοινές προτάσεις που αφορούν στη στήριξη της εργασίας, των επιχειρήσεων αλλά και των πιο ευάλωτων πολιτών.

Κατά τις ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι ελληνικές θέσεις συμπίπτουν σε πολλά με την Πορτογαλία, η οποία σημειωτέον έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στον Αντώνη Σρόιτερ

Τι περιλαμβάνει η ελληνική ατζέντα για τη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο

Στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού βρίσκεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο σημειωτέον, δεν εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο στόχος που επιδιώκεται είναι να τεθεί το θέμα και επισήμως στο τραπέζι και να αποκτήσει ενιαία και πανευρωπαϊκή έκφραση.

Η ελληνική ατζέντα για το Πόρτο αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα μας, όπως το προσφυγικό ( που ούτως ή άλλως είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα ), το brain drain, καθώς και θέματα καταπολέμησης διακρίσεων και ανισοτήτων, η ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων και άλλα.

Η Αθήνα θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δώσει ένα ουσιαστικό μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας ενσωματώνοντας τα παραπάνω θέματα στις στρατηγικές της (ψηφιακή και πράσινη ατζέντα).

Ήδη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει να υιοθετηθούν δεσμευτικοί στόχοι και μέτρα για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και μισθούς, για ίσες ευκαιρίες και για κοινωνική δικαιοσύνη.