Σκληρή και άνευ προηγουμένου στα χρονικά των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπήρξε η δημόσια αντιπαράθεση των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους αμέσως μετά τη συνάντηση τους και τις διευρυμένες συνομιλίες, που διεξήχθησαν σήμερα στην Άγκυρα.
Ο κ Δένδιας έθεσε ευθέως τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάνοντας μάλιστα λόγο για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων ενώ απαντώντας στην δήλωση Τσαβούσογλου- που για ακόμα μια φορά – έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη του υπενθύμισε πως αυτή ορίζεται ως μουσουλμανική από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικων κάλεσε μάλιστα τον Τούρκο ομόλογό του να απέχει από προκλητικές δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αντεπιτίθεται λέγοντας πως ποτέ δεν προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας όταν πήρε τον λόγο μετά την πρώτη τοποθέτηση του Νίκου Δένδια χαρακτήρισε «προκλητικές κάποιες από τις δηλώσεις του» λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να τις αποδεχθούμε». Ανταπαντώντας ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας μάλιστα ότι ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό και μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2020 πως η «Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».
Έθεσε ακόμα και το θέμα του casus belli λέγοντας ότι αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονιου, καθώς επίσης και των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος. Από την πλευρά του, ο Τούρκος ομόλογός του έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νήσων βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.
Επί της ουσίας οι δυο πλευρές για πρώτη φορά δημόσια έθεσαν όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και που συνήθως αποτελούν αντικείμενο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμήν του, από τον κ. Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.
Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.
Δηλώσεις Τσαβούσογλου επιγραμματικά:
– Υπάρχει διαφορά απόψεων στο ζήτημα του Αιγαίου
– Αποφευκτέα πρακτική οι προκλητικές δηλώσεις
– Σημαντική η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών
– Ο πρόεδρος Ερντογάν προτείνει σύνοδο για Ανατολική Μεσόγειο
– Προσεχείς ημέρες πενταμερή Κυπριακό. Πιστεύουμε οι συμμετέχουσες πλευρές να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο
– Αξιολογήσαμε οικονομικές και εμπορικές σχέσεις
– Έθεσε θέμα συνεργασίας στην αντιμετώπιση «τρομοκρατικών οργανώσεων» (FETO – DHKPC – PKK)
– Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με μια αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού
– Συζητήθηκαν θέματα μειονοτήτων. Έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία είπε ότι ικανοποιήθηκαν αιτήματα από την πρώτη στιγμή.
– Πρόταση τουρκικής σύμπραξης για την προστασία οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα
– Οι αμοιβαίες επισκέψεις ηγετών μας θα συμβάλλουν στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων.
Η συνάντηση Δένδια – Ταβούσογλου ξεκίνησε τις 16:30, όπως είχε προγραμματιστεί, στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας.
Την κατ’ ιδία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών διαδέχτηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Ευρωτουρκικό ζήτημα το μεταναστευτικό
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για “ευρωτουρκικό ζήτημα” και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο πέρσι.
Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν “προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς”.
“Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα”, τόνισε. Είναι προς συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε στα πλαίσια της καλής γειτονίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα
Τσαβούσογλου: Ο Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια στην Αγκυρα.
Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου, είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Περίπου μία ώρα διήρκεσε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.