Με φόντο τον... "θρόνο" του, ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Νίκο Δένδια (Video)

Μία ώρα διήρκεσε το αναπάντεχο τετ α τετ Δένδια - Ερντογάν στην Άγκυρα. Παρών στην κρίσιμη συνάντηση και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο διευρύνονται εν συνεχεία οι συζητήσεις.

Λίγα λεπτά μετά τις τρεις το απόγευμα, όπως είχε αναπάντεχα προγραμματιστεί ξεκίνησε το τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά. Η συζήτηση έγινε παρόντος και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο ο κος Δένδιας θα έχει κατόπιν και κατ’ ιδίαν συνάντηση, για πιο διεξοδική συζήτηση.

Η εν λόγω συνάντηση ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές και στο πλαίσιό της οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν διεξοδικά ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Η συνάντηση  του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, διήρκεσε μία ώρα. Διεξήχθη παρόντος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και για την ακρίβεια ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού – προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία.

Άλλο σημαντικό θέμα που συζητείται στις συναντήσεις του κυρίου Δένδια στην Άγκυρα σήμερα είναι φυσικά και το Κυπριακό ενόψει μάλιστα  της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Οι πρώτες εικόνες της συνάντησης έκπληξη από το Πρακτορείο Anadolu:

Με φόντο την προεδρική του, καρέκλα – “θρόνο”, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών και τον Τούρκο ομόλογό του, όπως φαίνεται στις εικόνες, λίγο προτού καθίσουν στην αίθουσα για την εκκίνηση των αναπάντεχων συνομιλιών.

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει επανέναρξη της συνεννόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών που ακολούθησαν.

Τι διαμηνύει για το τετ α τετ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

https://i0.wp.com/www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2021/04/dendias2-3.jpg?w=1170&ssl=1

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις», τόνισε.

Επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα / Θα συναντήσει και τον Ερντογάν πριν τον Τσαβούσογλου ο Έλληνας ΥΠΕΞ | Αυγή

Μία συνάντηση στον απόηχο των διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας

Η επίσκεψη Δένδια σε Κωνσταντινούπολη χθες και Άγκυρα σήμερα, πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η  Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Με Ερντογάν και Τσαβούσογλου θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | thepressroom.gr

Θα ακολουθήσει τετ α τετ Δένδια-Τσαβούσογλου – Κοινές δηλώσεις στις 19:00

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν με τη σειρά τους, επίσης ζητήματα διμερών σχέσεων, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης της 40ήμερης περιόδου του Ραμαζανίου.