Β. Κικίλιας: Είμαστε στο χειρότερο σημείο - Θα εισηγηθώ επίταξη γιατρών

“Είμαστε στο χειρότερο σημείο, με ρεκόρ κρουσμάτων μετά από ρεκόρ τέστινγκ”, είπε ξεκινώντας την εισήγησή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το σύστημα υγείας. Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι “είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος είναι κοντά γιατί σύντομα θα επιτευχθεί ανοσία στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες μέσω του εμβολιασμού”.
Ήδη έχουν γίνει 1.340.000 εμβολιασμοί και υπολογίζουμε ότι μόνο τον Απρίλιο υπολογίζουμε ότι θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε ακόμα τον αριθμό των εμβολίων της Johnson & Johnson.

Ο κ.Κικίλιας παρέθεσε στοιχεία για την αύξηση της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ και κλινών covid σε όλη την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 1.000 ασθενείς παραπάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί άλλες 550 κλίνες στο ΕΣΥ, στην Αττική, ενώ το νοσοκομείο Ερυθρός γίνεται αποκλειστικά για covid ασθενείς. Στα νοσοκομεία θα διατεθούν αύριο άλλες 900 αναπνευστικές συσκευές.

Ο κ. Β. Κικίλιας επανέλαβε την έκκληση του προς τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση 200 γιατρών θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επίταξη των υπηρεσιών υγείας.

Συγκεκριμένα ο κ. Β. Κικίλιας δήλωσε:
“Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλη η Ελλαδα είναι πλέον μία υγειονομική περιφέρεια. Όλα ένα. Δημόσιες, ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί άλλες 550 κλίνες. Οι 430 κλίνες είναι non covid.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν δώσει μία τεράστια μάχη. Απευθύνουμε έκκληση στους ιδιωτικούς γιατρούς, να συνδράμουν στη δύσκολη αυτή μάχη. Το ζητάμε ξανά σήμερα. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση τουλάχιστον 200 γιατρών, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη των γιατρών”.

Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
    Η Ευρωκλινική 100 κλίνες και η Βιοκλινική 40 κλίνες
  • Σε νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για περιστατικά κορονοϊού μετατρέπονται ο Ερυθρός Σταυρός και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Σήμερα, Τετάρτη, ξεκίνησε η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών που δεν νοσούν από κορονοϊό σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.

Παπαευσταθίου: Το άθροισμα των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι σε νούμερο που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου από την πλευρά του ανέφερε ότι “το ΕΚΑΒ είναι σε 24ωρη υπηρεσία και συνεχώς κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Περισσότερο από 200 συνάνθρωποί μας κάθε μέρα διακομίζονται σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά θα τη χαρακτηρίζαμε διαχειρίσιμη.

Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ έχει φτάσει στον μέγιστο αριθμό το τελευταίο διάστημα και ενισχύονται. Το άθροισμα των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι σε νούμερο που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε μέχρι πρότινος. Η μεταφορά ασθενών είναι ιατρική πράξη. Οι όποιες καθυστερήσεις και αναμονές οφείλονται στις δυνατότητες ή μη των ΜΕΘ»

Παραχωρούνται 550 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων οι 450 κλίνες είναι non covid

Στην Αττική προστίθενται επιπλέον 550 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων οι 450 κλίνες είναι non covid

450 Non Covid:

  • Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

100 κλίνες Covid και αναλυτικά

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών παραχωρεί 60 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοιατρική παραχωρεί 40 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  •  Προτίθενται δε, άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Παραχωρούνται στο ΕΣΥ και από τις 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.
  • Το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός δυναμικότητας 400 κλινών γίνεται covid νοσοκομείο.
  • Ενσωματώνεται το 251 νοσοκομείο της Αεροπορίας στο δημόσιο.
  • Στο Σισμανόγειο δημιουργούνται επιπλέον 10 πολυδύναμες ΜΕΘ covid.
  • Το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.