Σε τρεις βασικούς άξονες φαίνεται ότι αρθρώνονται τα μέτρα – μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάστηκε και ενέταξε στον κατάλογο που, τελικά, αποστέλλεται την Τρίτη το πρωί, όπως έγινε γνωστός, προς τους πιστωτές για έγκριση. Με βάση όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τρεις αυτοί άξονες είναι οι εξής:
-ο πρώτος είναι το τμήμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης το οποίο αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
-ο δεύτερος είναι μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν στην άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα να δίνεται στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων, καθώς και τον τερματισμό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας
– ο τρίτος άξονας αφορά σε αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εξειδικεύεται στην υιοθέτηση δίκαιου φορολογικού συστήματος, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, στην πάταξη του λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα στον καπνό και στα καύσιμα) και στην ορθολογική ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα στην οποία περιλαμβάνεται και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε, δια μέσου ανάρτησης στο twitter, την πληροφορία ότι στάλθηκε, την Κυριακή, μια «πρώτη λίστα» στους εταίρους, προκειμένου να εκφέρουν μια γνωμοδότηση ενόψει της τελικής κατάθεσης του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, είναι σαφές ότι τόσο το Eurogroup όσο και η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το ΔΝΤ έχουν μια καλή πρώτη εικόνα του πλαισίου στο οποίο θα κινούνται οι ελληνικές προτάσεις. Και σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα μεταδίδει η οικονομική εφημερίδα Financial Times δεν λείπουν οι επιφυλάξεις.
Βασικό σημείο των ενστάσεων που φέρονται να έχουν οι πιστωτές είναι ότι και αυτός ο κατάλογος που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά δεν είναι αυστηρά κοστολογημένος γεγονός που, λίγο πολύ, έχει προαναγγείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Με γνώμονα τις τοποθετήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας μέχρι σήμερα στις συνεδριάσεις του Euro Working Group που ουσιαστικά είναι και το όργανο όπου γίνονται οι συζητήσεις επί των κοστολογήσεων, υπολογίζεται ότι τα επιπλέον έσοδά της το 2015 θα κυμαίνονται στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα προέρχονται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, από τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, από την ρύθμιση των 100 δόσεων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο (με την Αθήνα να εκτιμά ότι η διευκόλυνση αυτή θα συμβάλλει στην συγκέντρωση μεγαλύτερων εσόδων) και από την φορολογική επιβάρυνση των πιο υψηλών εισοδημάτων (όπου με ενδιαφέρον αναμένεται η ελληνική πρόταση, προκειμένου να φανεί πώς θα ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα αλλά και το πώς θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ), δια μέσου της διαμόρφωσης μιας νέας φορολογικής κλίμακας που θα «μεταφέρει» περισσότερα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες.
Στον ισχυρισμό της αυτό η Αθήνα βρίσκει έναν μάλλον απρόσμενο σύμμαχο στην γερμανική λαϊκιστική εφημερίδα Bild, η οποία είναι γνωστή για τις αρνητικότατες θέσεις της απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.
Η εφημερίδα σε άρθρο της υποστηρίζει ότι οι προτάσεις της Αθήνας μπορούν να φέρουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα λεφτά από όσα υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση, φθάνοντας ακόμη και τα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά την Bild η πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων θα φέρει στα κρατικά ταμεία 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, η φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων θα μπορούσε να φέρει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούν να συγκεντρωθούν από την είσπραξη των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών.
Κρίσιμο σημείο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας αλλά κυρίως για την αξιολόγηση της υλοποίησης του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που καταθέτει η Αθήνα θα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι πιστωτές πιέζουν να προχωρήσουν και η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, δηλώνει ότι θα εξετάζει την κάθε περίπτωση χωριστά, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι υπάρχει κέρδος για το ελληνικό δημόσιο.
Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη, πιέζει να υπάρξει πολύ προσεκτική και συγκεκριμένη διατύπωση όσον αφορά στους τομείς του ασφαλιστικού και του εργασιακού που είναι και οι «καυτές πατάτες» που δεν θέλει να αγγίξει.
Δεδομένου του πλαισίου αυτού, την ώρα που ο κατάλογος των ελληνικών προτάσεων θα εξετάζεται από τους πιστωτές την Τρίτη το πρωί, θα συνεδριάζει το Euro Working Group, προκειμένου να προχωρήσει στην πρώτη γνωμοδότηση και επεξεργασία για να υποβάλλει την πρότασή του στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα ακολουθήσει, ενώ το «πράσινο φως» θα πρέπει να δοθεί και από τους τρεις πιστωτές, δηλαδή ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να γίνει την Τρίτη το απόγευμα.
Σε περίπτωση εμπλοκής, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, καθώς θα πρέπει, πιθανότατα, να διεξαχθεί νέο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα σε κλίμα αρνητικό. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ εμφανιζόταν «αισιόδοξος» και δήλωνε ότι είναι «απολύτως δυνατό να εξευρεθεί λύση», αποφεύγοντας να αναφερθεί συγκεκριμένα στον κατάλογο και χωρίς να σχολιάσει την φημολογία ότι το Βερολίνο απορρίπτει, ήδη, την ρύθμιση των 100 δόσεων.
Κινητικότητα υπάρχει, ταυτόχρονα, και στην Αθήνα, όχι μόνο όσον αφορά στην λίστα αυτήν καθ’εαυτήν αλλά στην αντιμετώπιση των ολοένα μεγαλύτερων αντιδράσεων που το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την ανοιχτή και σκληρή κριτική του Μανώλη Γλέζου. Το γεγονός ότι από τις προτάσεις που στέλνει η κυβέρνηση απουσιάζει πλήρως ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή «το σχέδιο ανάκτησης της εργασίας», στο οποίο περιλαμβάνονταν μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις (επαναφορά μετενέργειας, εργασιακής νομοθεσίας, κατάργηση μαζικών και αδικαιολόγητων απολύσεων, ενοικίαση εργαζομένων, πρόγραμμα για θέσεις εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -300.000-, απορρόφηση μακροχρόνια ανέργων κλπ), είναι ένα μόνο από τα θέματα που προκαλούν τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Το Μαξίμου προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα διαβεβαιώνοντας ότι στον κατάλογο «γίνεται αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις».
Την Τρίτη το πρωί θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο Σαββατοκύριακο να συγκληθεί και η ΚΕ του κόμματος.