«Άρχισαν τα όργανα» στο ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν και είναι ήδη ηχηρότατες. Η ύπαρξη διαφωνιών είχε αρχίσει να γίνεται σαφής ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, όταν το Μέγαρο Μαξίμου επέλεγε σταθερά να χρησιμοποιεί «χαμηλότερων τόνων» φρασεολογία όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε «καυτά» ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, σε αντίθεση με ορισμένους υπουργούς.

Η «καθυστέρηση» στην γνωστοποίηση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ακολουθήθηκε από ανοιχτές δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών, ακόμη και ορισμένων που τελικά ψήφισαν τον Προκόπη Παυλόπουλο για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα με το «καλημέρα», επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων.

Και τελικά ήρθε το κατ’ αρχήν πλαίσιο συμφωνίας που καταλήχθηκε με τους πιστωτές στο Eurogroup της Παρασκευής για να αναδείξει ότι πλέον η τήρηση των ισορροπιών εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι διόλου εύκολη αλλά αντίθετα θα γίνεται μια άσκηση για δυνατά νεύρα κάθε μέρα που κυλά. Παρά το ότι το non paper του Μαξίμου για την μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σημείωνε ότι δεν υπήρξαν αντιρρήσεις και ότι οι υπουργοί έκριναν ως θετικό αυτό το πρώτο βήμα, η εικόνα που διαμορφώνεται όντως εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν είνα ακριβώς αυτή.

Από πλευράς βαρύτητας (για ιστορικούς και για πολιτικούς λόγους) πιθανότατα η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου να είναι η πλέον σημαντική. Με άρθρο του στο blog Κίνηση Ενεργοί Πολίτες, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ζητά «ΣΥΓΝΩΜΗ από τον ελληνικό λαό» γιατί συνήργησε στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, όπως αναφέρει προεκλογικά.

Τονίζει ότι «η μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς, του μνημονίου σε συμφωνία και των δανειστών σε εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση» και ότι σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν ορισμένοι ότι σε μια συμφωνία χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, «ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή».

Ο κόσμος, υποστηρίζει ο Μανώλης Γλέζος «ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας. Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.  Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της. Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα.» Και καλεί σε αντίδραση απέναντι σε αυτήν την πορεία «πριν να είναι πολύ αργά. Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση».

Σκληρού ύφους είναι και η αντίδραση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της marxismos.com. «Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το σημερινό «Eurogroup» συνιστά υποταγή της κυβέρνησης στον εκβιασμό της τρόικας. Η συμφωνία προβλέπει 4μηνη παράταση – όχι απλά της «δανειακής σύμβασης» – αλλά όπως αναφέρεται ρητά, του «προγράμματος», δηλαδή του Μνημονίου.

Με τον προκλητικό όρο της «αποφυγής μονομερών ενεργειών» η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην καταργήσει κανένα από τα βασικά μέτρα των Μνημονίων και να μην λάβει επίσης κανένα από τα μέτρα του προγράμματος που ενέκρινε στις εκλογές και υποστηρίζει μαζικά ο ελληνικός λαός, χωρίς την άδεια των πιστωτών. Τη Δευτέρα κιόλας μάλιστα, καλείται να υποβάλει έναν κοστολογημένο κατάλογο «μεταρρυθμίσεων», που θα πρέπει να κινούνται μέσα στο πνεύμα του Μνημονίου και να υποστεί την ταπεινωτική διαδικασία της αξιολόγησής τους από τους πιστωτές – κηδεμόνες. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι και τα τέλη του Απρίλη θα κριθεί μετά από διαρκείς αξιολογήσεις της τρόικας, το αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς τίποτα να μπορεί να προϊδεάσει ότι το περιεχόμενο του δεν θα συνιστά ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας» σημειώνεται στο κείμενο  της Κομμουνιστικής Τάσης.

Αφού αναφέρεται ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς συγκεκριμένη πρόβλεψη για χαλάρωση, και ότι αποδέχεται τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς εγγυημένη χρηματοδότηση από τους εταίρους και με απόρριψη του αιτήματος για χρήση των χρημάτων του ΤΧΣ , τονίζεται ότι όλα αυτά σημαίνουν «ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται στο ελάχιστο να υποστηρίζει ότι τα Μνημόνια τελείωσαν και ότι η τρόικα φεύγει από τη χώρα.

Ακριβώς το αντίθετο συνέβη και όσο οι κυβερνητικοί απολογητές της νέας συμφωνίας προσπαθούν με φτηνά επικοινωνιακά τρυκ να «κάνουν το άσπρο μαύρο», τόσο εντείνουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του εργαζόμενου λαού. Η κυβέρνηση σήμερα συνυπέγραψε τη ματαίωση της εφαρμογής της εντολής που έλαβε από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις 25 Γενάρη, αλλά και των ίδιων των Προγραμματικών της Δηλώσεων, που μόλις πριν λίγες μέρες ψήφισε η νέα Βουλή. Με τη σημερινή συμφωνία έχει ήδη αποδεχθεί μια παράδοση «άνευ όρων» στην τρόικα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα».

Η Κομμουνιστική Τάση χαρακτηρίζει «φιάσκο» τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνει ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ότι θα γίνονται ολοένα πιο σκληρά τα πράγματα σε αυτό το επίπεδο, και ότι αφού η κυβέρνηση τα δέχτηκε όλα, «η κατάργηση των Μνημονίων και το διώξιμο της τρόικας από τη χώρα ήταν και παραμένει ένας σκοπός που μπορεί να κατακτηθεί μονάχα με «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή με τη διαγραφή του χρέους και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού προγράμματος, ικανού να προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης και κοινού πολιτικού αγώνα ενάντια στην λιτότητα και τον καπιταλισμό από τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη».

Εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της με την συμφωνία καλεί τους βουλευτές «να καταψηφίσουν στην Βουλή» την συμφωνία, διασαφηνίζοντας ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «δεν συνεπάγεται και υποχρέωση υπερψήφισης πολιτικών που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού». Καλεί επίσης σε πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου για «άμεση αλλαγή πολιτικής αλλά και ηγεσίας» στο κόμμα.

Δυσφορία εκφράζεται από σειρά άρθρων και στην ιστοσελίδα iskra.gr που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.  Το κεντρικό άρθρο για την συμφωνία είχε τον εύλογο τίτλο «Συμφωνία αίνιγμα στο Eurogroup». Σε άλλο δημοσίευμα στο iskra.gr ο αρθρογράφος Ανδρέας Ζαφείρης γράφει για τις «50 αποχρώσεις μιας συμφωνίας γκρί» και σημειώνει: «Η συμφωνία είναι ετεροβαρής και συνιστά υποχώρηση».

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων που παραχώρησε τις τελευταίες ημέρες, πριν την κατάληξη της Παρασκευής στο Eurogroup, επανέλαβε σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι οι «κόκκινες γραμμές» του κόμματος πρέπει να τηρηθούν. «Δεν πρόκειται να συνομολογήσουμε μια συμφωνία η οποία θα σκοπεύει να ακυρώσει τον πυρήνα του ριζοσπαστικού προοδευτικού μας προγράμματος», σημείωσε σε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών.  Τό ίδιο δήλωσε και σε συνεντεύξεις του στην Real News και στο Πρώτο Θέμα.  Στις συνεντεύξεις ο Π. Λαφαζάνης παραδέχεται την ότι διαφώνησε με την επιλογή του Π. Παυλόπουλου και επαναδιατυπώνει την θέση του ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ελληνικοί σιδηδόδρομοι».

Κατά πληροφορίες οι αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν προέρχονται μόνο από την αριστερή του πτέρυγα. Χαρακτηριστικότερο όλων πιθανώς το παράδειγμα του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου, που θεωρείται πασοκογενής, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup «προσύμφωνο με πολλές αιρέσεις και χωρίς δεσμευτικότητα. Πρόκειται για προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα με πολλές δεσμεύσεις πολύ σαφείς για την ελληνική πλευρά και πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Mega. Σημείωσε ότι «ο λαός στηρίζει αλλά δεν αντέχει άλλα μέτρα» και προέβλεψε ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο ο λαός δεν θα αντέξει». Εκτίμησε, δε, ότι οι δανειστές θα επιμείνουν να μην ακυρωθούν σκληροί νόμοι.