Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα: Η Ελλάδα γέφυρα Ε.Ε.- Αραβικού Κόσμου

Philia Forum: “Διάσκεψη Φιλίας και Συνεργασίας” στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών οκτώ Μεσογειακών και Αραβικών χωρών. Ανάχωμα στην επιθετικότητα του Ερντογάν.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό φόρουμ, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, τη Μπαχρέϊν, της Σαουδικής Αραβίας καθώς και της υπουργού Προεδρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (λόγω κωλύματος του υπουργού Εξωτερικών).

Η χώρα μας φιλοδοξεί το εν λόγω Forum,  να γίνει “γέφυρα” μεταξύ της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου.

Στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με την ονομασία «Φόρουμ Φιλία», έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν η Γαλλία, η Ιορδανία και το Ιράκ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες το βράδυ, το Παρίσι αποδέχθηκε την πρόσκληση και έτσι στη σημερινή διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας για τη διεύρυνση του συμμαχικού μετώπου στην ευρύτερη περιοχή, η οποία εξελίσσεται σε μία στιγμή, κατά την οποία η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην επιθετική στρατηγική της πρόκλησης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η χρονική συγκυρία ανάληψης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, μετά από σειρά ετών, η Ελλάδα αποκτά και πάλι πρόσβαση και ρόλο στον αραβικό κόσμο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο. Σε μία ευρεία περιοχή, δηλαδή, όπου δρομολογούνται τεράστιες αλλαγές.

Υπ αυτό το πρίσμα, αναδεικνύεται ως πολύ σημαντική η ανάγκη να αποδειχθεί ότι η συνεργασία των κρατών της περιοχής δεν είναι ευκαιριακή, αλλά έχει χαρακτηριστικά μιας παγιωμένης σχέσης.

Μίας σχέσης που δεν υπονοεί απλώς την ύπαρξη μιας αποτρεπτικής δυνατότητας απέναντι στις τουρκικές «πειρατικές» απόπειρες -κάτι που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό-, αλλά τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας στην περιοχή, δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Διαδοχικές διμερείς συναντήσεις Δένδια με υπουργούς που συμμετέχουν στο Φόρουμ

Διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς που βρίσκονται στην Αθήνα για το Φόρουμ Φιλίας αναμένεται να έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σήμερα και αύριο Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με την υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ρεεμ αλ Χασίμι (Reem Al Hashimy), τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Abdullatif bin Rashid Alzayani, τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Πριγκίπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ (Faisal bin Farhan Al Saud) και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry).

Συνάντηση Ν. Δένδια με την υπ. Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Συνάντηση με την υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ρεεμ αλ Χασίμι (Reem Al Hashimy) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο περιθώριο του Φόρουμ Φιλίας, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινό όραμα ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι (Abdullatif bin Rashid Alzayani) πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο περιθώριο του Φόρουμ Φιλίας που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η συνεργασία στην περιοχή, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Οι 8 ΥΠΕΞ θα συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας σε πολλά επίπεδα

Με την τήρηση όλων των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία του κοροναϊού, αλλά και με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, οι υπουργοί Εξωτερικών των 8 παραπάνω χωρών, θα εξετάσουν σημαντικά πεδία συνεργασίας, από την ασφάλεια και την ενέργεια, μέχρι τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Το σημερινό αυτό Forum είναι αποτέλεσμα έντονων και πολυεπίπεδων πρωτοβουλιών της ελληνικής διπλωματίας και έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως επίσης και των ταξιδιών του κ. Δένδια σε χώρες της περιοχής.

Οι λεπτές ισορροπίες με τη Λιβύη και η συζήτηση για Κυπριακό και Συρία

Όπως είναι προφανές, στη σημερινή συζήτηση, οι 8 ΥΠΕΞ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και για τρία σημαντικά θέματα για την ευρύτερη περιοχή: Το Κυπριακό και τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, καθώς έχει αναδειχθεί μεταβατικός πρωθυπουργός ο τέως πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, τον οποίον η Αθήνα είχε απελάσει μετά την υπογραφή του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.

Την έναρξη της συνάντησης θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (περί ώρα 11:15 π.μ.), ενώ μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας της Υπουργικής θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο (υπολογίζεται πως αυτό θα γίνει στις 13:35).