Πώς λειτουργούν τα σχολεία: Το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης & τι ισχύει για τις απουσίες

Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Αττικής, επέστρεψαν από σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτά ίσχυαν και κατά την προηγούμενη αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, στο πλαίσιο του Lockdown για την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, που παρουσίασε έκρηξη κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο.

Έτσι, γυμνάσια και λύκεια θα πραγματοποιούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, μέσω της γνωστής πλέον πλατφόρμας της Webex, κατά τις πρωινές ώρες:

8:30-14:10 για τα γυμνάσια και
8:00 – 13:40 για τα λύκεια.

Νηπιαγωγεία και δημοτικά θα πραγματοποιούν τηλε-εκπαίδευση κατά τις μεσημβρινές ώρες:

14:10 – 16:20 τα νηπιαγωγεία και
14:10 – 17:20 τα δημοτικά.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης εξαιρούνται των παραπάνω ρυθμίσεων και θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με φυσική παρουσία.

Τι δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός

Στο ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το θέμα που συζητήθηκε στη Γερμανία και άλλες χώρες να επαναληφθεί ένα εξάμηνο ή ολόκληρη η χρονιά για τα σχολεία απάντησε: «Δεν το βλέπω. Σίγουρα έχω ζητήσει από την Υπουργό Παιδείας να γίνουν προσαρμογές στο πρόγραμμα και θα υπάρξουν προτάσεις προκειμένου να κερδίσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε.

Όμως ο στόχος μας παραμένει: Οι πανελλήνιες εξετάσεις να γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη, όπως έγινε και πέρυσι. Και αυτό είναι το σωστό. Οι μαθητές ήδη γνωρίζουν ποια θα είναι αυτή η μειωμένη ύλη. Και να καλύψουμε την ύλη με όσο το δυνατόν πιο καλό τρόπο.

Τονίζω, όμως, ότι εάν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης πιθανώς να σας έδινα μία διαφορετική απάντηση. Αλλά θα γίνουν κάποιες προσαρμογές και νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι. Ενδεχόμενη επέκταση του διδακτικού έτους, κάποιος περιορισμός των διακοπών του Πάσχα. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα».

Τι θα ισχύσει για τις απουσίες από τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση

Το σύστημα της τηλεκπαίδευσης που θα ακολουθηθεί για τα σχολεία που θα είναι κλειστά θα είναι όμοιο με αυτό του Νοεμβρίου. Η παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης είναι υποχρεωτική και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κρατούν παρουσιολόγιο και να καταγράφουν τις απουσίες σε ένα ημερήσιο δελτίο.

Οι απουσίες που θα καταχωρίζονται σε αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο θα συνυπολογίζονται στο γενικό σύνολο των απουσιών. Στα τέλη Ιανουαρίου, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μια εγκύκλιο -για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια- με την οποία γνωστοποιούσε ότι «η καταχώριση των απουσιών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών/τριών θα εξετασθεί κατά το τέλος του Β’ τετραμήνου».

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας θα λάβει υπόψιν τυχόν τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά το διάστημα της τηλεκπαίδευσης και πως το θέμα των απουσιών θα επανεξεταστεί.

Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης την Πέμπτη και την Παρασκευή

Επιπλέον, για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες θα αρχίσει από σήμερα εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τις 10:00 έως τις 12:00.

Παράλληλα, τα μαθήματα είναι διαθέσιμα και στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, στην κατηγορία ΠΑΙΔΙΚΑ /«Μαθαίνουμε στο σπίτι». Στο γνώριμο περιβάλλον μιας σχολικής αίθουσας, οι εκπαιδευτικοί στέκονται μπροστά στην κάμερα, για να παραδώσουν στις μαθήτριες και στους μαθητές του Δημοτικού τηλεμαθήματα, με στόχο να κρατήσουν τα παιδιά σε μαθησιακή εγρήγορση μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

10:00 Θεατρική Αγωγή Α’-Β’: Οι πειρατές στο νησί της επικοινωνίας (Εκπαιδευτικός: Σπυριδούλα Μπιρμπίλη – Ηλέκτρα Μήτσουρα)
10:24 Μουσική Β’-Δ’: Ρυθμός: Τέταρτα – Όγδοα (Εκπαιδευτικός: Πόλυ Νικολοπούλου)
10:49 Φυσική Αγωγή Γ’ – Δ’: Κοίτα πώς γυμνάζομαι παίζοντας (Εκπαιδευτικός: Νάντια Καψουροπούλου)
11:10 Αγγλικά Δ’- ΣΤ’: Διδακτικοί μύθοι 1 (Εκπαιδευτικός: Ζάφη Μάνδαλη)
11:29 Γερμανικά Ε’: Χαιρετισμοί – μέρες και μήνες – μαθήματα (Εκπαιδευτικός: Κυριακή Μαντέλλου)
11:49 Γαλλικά Ε’-ΣΤ’: Οι καθημερινές μου δραστηριότητες (Εκπαιδευτικός: Χριστίνα Βενάρδου)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

10:00 Μαθηματικά Β’-Γ’: Η προπαίδεια (1,2,3) (Εκπαιδευτικός: Πένυ Σακέτου)
10:20 Γλώσσα Γ’: Δομή προτάσεων (Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Ζέρβα)
10:42 Γλώσσα Δ’-ΣΤ’: Κατανόηση κειμένου: Στρατηγικές περίληψης (Εκπαιδευτικός: Ηλίας Βασιλείου)
11:03 Ιστορία Ε’: Εικονομαχία (Εκπαιδευτικός: Ευάγγελος Στάθης)
11:28 Γλώσσα Ε’- ΣΤ’: Ευθύς και πλάγιος λόγος (Εκπαιδευτικός: Ρενάτα Ζαφείρη)
11:47 Φυσική ΣΤ’: Φως και Χρώματα (Εκπαιδευτικός: Ράνια Γκικοπούλου)