Μητσοτάκης: Η αγορά των Rafale αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής

“Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας, αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτακης κατά την συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλύ μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια των 18 αεροσκαφών Rafale.

“Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνά μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα, αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”.
“Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη “mare nostrum” , όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Macron, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι “στο τρέχον πλαίσιο γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών”.
“Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Το διδάσκει η Ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου. Με σταθερό στόχο την περιφρούρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και τώρα”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας υπογράμμισε ότι σήμερα η διμερής σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο, ενώ έκανε λόγο για “υπογραφή, σε χρόνο ρεκόρ, μιας σημαντικής σύμβασης που θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας.”

“Το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά. Και έχουμε ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο πυκνό για τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο αεροπορίες μας θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες. Υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. Αλλά και στη συνέχεια καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη”, τόνισε.
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.