Κ. Πιερρακάκης: Οι πολίτες θα λαμβάνουν αποδεικτικό εμβολιασμού-Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

O υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία με την οποία θα μπορούν οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους προκειμένου να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό.

«Όταν θα πηγαίνει ο πολίτης στο φαρμακείο για να κλείσει το ραντεβού, θα τυπώνει ο φαρμακοποιός ένα χαρτί, το οποίο θα πρέπει να το επιδεικνύεις στο κέντρο για λόγους ακρίβειας. Θέλουμε να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο πόσοι εμβολιάζονται και θέλουμε να μπορούμε να ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα παρατηρηθούν.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί να υπάρχει ένα αποδεικτικό για τον πολίτη ότι εμβολιάστηκε. Βέβαια το πού θα χρησιμοποιείται αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό ερώτημα, γιατί υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα τα απαντήσει η Ε.Ε», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

Σε τρεις φάσεις το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού

Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα γίνει σε τρεις φάσεις, οι οποίες όμως δεν θα είναι αυτοτελείς. «Στην αρχή πάμε στοχευμένα. Ξεκινάμε από τους υγειονομικούς, τα γηροκομεία, από τις ευρύτερα προνοιακές δομές. Στην πορεία περνάμε στη δεύτερη φάση που είναι πολύ μεγάλη και θα σπάσει σε κομμάτια.

Αφορά όλους τους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, αλλά και τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσουν από Covid. Αυτή τη φάση θα διαρκέσει κάποιους μήνες, ανάλογα με το πώς θα έρχονται τα εμβόλια».

Εξήγησε μάλιστα ότι ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί θα κλείνει εξαρχής δύο ραντεβού και όχι ένα, δεδομένου ότι τα εμβόλια είναι δύο δόσεων.

Ο κόσμος θα ενημερωθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα

Σε σχέση με την εκστρατεία ενημέρωσης, ο υπουργός τόνισε ότι «ο κόσμος θα ενημερωθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Καταρχάς θα γίνεται από τα ΜΜΕ, όπου η Επιτροπή θα λέει ποια κατηγορία πολιτών πρέπει να εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, θα λαμβάνουν κι ένα μήνυμα με προτεινόμενα ραντεβού και μετά από αυτό οι πολίτες που δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούν να πάνε στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ, τα οποία για αυτό το σκοπό, θα ανοίξουν για να κλείσουν τα ραντεβού τους»

Σημείωσε παράλληλα ότι το υπουργείο θα φτιάξει εξερχόμενα τηλεφωνικά κέντρα, για να παίρνει το κράτος τηλέφωνα τους πολίτες προκειμένου να τους εντάξει στη διαδικασία. «Ο αριθμός που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ο αριθμός 13034. Από αυτό θα λαμβάνει ο κόσμος κλήσεις ή μηνύματα, αλλά θα μπορεί και να στείλει μήνυμα με τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμο για να δει αν είναι στις επιλέξιμες κατηγορίες για να κάνει το εμβόλιο», ανέφερε ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.