Προ ημερησίας για διαφάνεια - Δημοκρατία θα ζητήσει μετά τις γιορτές ο Αλ. Τσίπρας

“Αυτό που συμβαίνει με τη κοινοβουλευτική διαδικασία, νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι στο παρόν νομοσχέδιο με τις λεγόμενες Χριστουγεννιάτικες τροπολογίες. Αναφέρομαι στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί, όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σαν τον κλέφτη. Αλλά το πράγμα έχει ξεφύγει και είναι γενικευμένο”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι “εκμεταλλεύεται” την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, ότι “η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών”, για να ψηφίζει “δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσα αντιδράσεις ακόμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τροπολογία “τελευταίας στιγμής” του υπουργείου Παιδείας που “εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ” με “απόφοιτους κολεγίων”. “Έχουμε βρει μια “φάμπρικά” και περνάνε νομοσχέδια “χωρίς να ανοίξει μύτη””, είπε, ενώ διερωτήθηκε αν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης για την αριστεία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο πλαίσιο, εκδήλωσε την πρόθεσή του, να ζητήσει αμέσως μετά τις γιορτές, συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για διαφάνεια και Δημοκρατία.

Επιτιθέμενος στην Κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων:

– Η κ. Κεραμέως εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με των κολλεγίων, αυτή είναι η άποψή σας για την αριστεία; Αφήνετε έξω από την τριτοβάθμια 20.000 μαθητές για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών κολλεγίων

– Δεν σας φταίει το χάος στην καταγραφή κρουσμάτων αλλά οι δημοσιογράφοι που το αποκαλύπτουν

– Έχετε κάνει την πανδημία ευκαιρία, αρνείστε τον έλεγχο δαπανών για την πανδημία . Θα δώσετε τη σύμβαση με την Palantir στη δημοσιότητα, εταιρία που εκμεταλλεύεται προσωπικά δεδομένα πολιτών με πρόσχημα την πανδημία; – Είναι θέμα που αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

– Αντί να κάνετε συνταγογράφηση των τεστ κάνετε λοταρία για 12.000 τυχερούς – Αφήσαμε 110.000 και έχετε φτάσει 360.000, ο κ. Βρούτσης σχεδόν τετραπλασίασε τις εκκρεμείς συντάξεις

– Ανακοινώνετε αναστολή του πτωχευτικού κώδικα. Μα καλά, αυτός δεν ήταν εξαιρετικός νόμος και μας λέγατε ότι είναι δεύτερη ευκαιρία; Γιατί την κόβετε και το πάτε τον Ιούνιο; Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Μας κατηγορούσατε ότι δίνουμε ψίχουλα το 16-17-18 για το κοινωνικό μέρισμα. Δίναμε μέρισμα και εσείς έχετε κλεισμένο τον κόσμο στο διαμέρισμα.

– Δεν αποταμιεύει ο κόσμος, δυστυχεί. Οι μικρομεσαίοι στενάζουν. Αν δεν ανοίξετε ουσιαστική συζήτηση και για 120 δόσεις αλλά και για διαγραφή μέρους του χρέους, δεν θα επιβιώσουν. Θα πάμε σε κόλαση με χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.