Ειδικός Εισαγγελέας για την ανατροπή του αποτελέσματος, "άσσος στο μανίκι" του Τραμπ

Αφού με απογοήτευση και οργή, είδε να πέφτουν σε τοίχο, όλες οι νομικές του προσπάθειες, και ενώ φέρεται να σκέφτηκε και να σχεδίαζε ακόμη και την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις Πολιτείες, όπου έχει ηττηθεί, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως παίζει τώρα το τελευταίο του χαρτί, μήπως καταφέρει και ανατρέψει έστω και την τελευταία στιγμή, το ολέθριο για εκείνον εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου.

Σκέψεις για Ειδικό Εισαγγελέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει Ειδικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα διερευνήσει τις -μέχρι στιγμής ανερμάτιστες και ανυπόστατες- καταγγελίες της ομάδας του για εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με μια ύστατη προσπάθεια να φανεί ανατρέψει την ήττα του, τόσο σε επίπεδο λαϊκής ψήφου, όσο και σε επίπεδο Εκλεκτόρων.

Το άτομο που επιδιώκει να διορίσει σε αυτό τον ρόλο είναι η δικηγόρος Σίντνεϊ Πάουελ, η οποία έχει υιοθετήσει τις επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας των QAnon, βρέθηκε μαζί με τη νομική ομάδα του Τραμπ σε συνέντευξη και έχει καταθέσεις διάφορες μηνύσεις σε επίμαχες Πολιτείες, οι οποίες απορρίφθηκαν σε χρόνο dt από τα δικαστήρια, καθώς ήταν, ας πούμε, εντελώς ανυπόστατες.

Συντάκτης: TOM OZIMEK

Τα προβλήματα του σχεδίου

Για παράδειγμα, η Πάουελ ισχυρίστηκε ότι οι μηχανές που χρησιμοποιούνται για τις προεδρικές εκλογές σε Πολιτείες όπως η Αριζόνα και το Ουισκόνσιν… άλλαζαν ψήφους υπέρ του Τραμπ και τις χάριζαν στον Μπάιντεν. Οι δικαστές, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι μηνύσεις δεν είχαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς και τις απέρριψαν.

Η κίνηση αυτή, την οποία ο Τραμπ φαίνεται να εξετάζει ως ύστατη απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος, είναι προβληματική για ένα σωρό λόγους: τους Ειδικούς Εισαγγελείς τους διορίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης και όχι ο πρόεδρος. Επίσης, διορίζονται μόνο όταν υπάρχουν πραγματικές υποθέσεις και όχι θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτή της εκτεταμένης εκλογικής νοθείας που ισχυρίζεται ο Τραμπ.

Ύστατη προσπάθεια από τον Τραμπ: Θέλει να διορίσει Ειδικό Εισαγγελέα για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

Πρόσωπο κύρους και ευρείας αποδοχής

Τρίτον, ο Ειδικός Εισαγγελέας θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και υψηλού κύρους και πολιτικά ανεξάρτητο, κάτι που δεν συμβαίνει με την Πάουελ, η οποία είναι εμφανώς στο πλευρό του Τραμπ και ταυτόχρονα μοιάζει να υιοθετεί ακραίες θεωρίες συνωμοσίας.

Για παράδειγμα, ο Ρόμπερτ Μιούλερ που διεξήγαγε την έρευνα για τον ρωσικό δάκτυλο στις εκλογές του 2016 ήταν ένας νομικός με τεράστια αποδοχή από όλο το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι ο Ειδικός Εισαγγελέας έχει τεράστια δύναμη στα χέρια του γίνεται κατανοητό ότι το νέο σχέδιο του Τραμπ μοιάζει καταδικασμένο να αποτύχει εν τη γένεσή του, καθώς πολύ δύσκολα θα δεχθεί ο πολιτικός κόσμος των ΗΠΑ ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο να αποκτήσει τόσο μεγάλη δύναμη για ένα ζήτημα που λίγο-πολύ θεωρείται λήξαν.