Ιδιαίτερα θετικές και εξόχως ενδιαφέρουσες, ήταν οι διαπιστώσεις που έκανε με την Ελλάδα ως ιδανικό πεδίο επενδύσεων στον τομέα της Ενέργειας, που έκανε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette μιλώντας την Πέμπτη σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων.
Ο κ. Brouilette, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για υποστήριξη των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες
Έκανε λόγο για στενή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών και για προώθηση επενδύσεων όχι μόνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δίκτυα, αλλά και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.
Χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση και διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων σε ΑΠΕ που «άνοιξε την πόρτα σε επενδυτές από όλο τον κόσμο κα φυσικά από τις ΗΠΑ». Είπε μάλιστα ότι όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα έρχονται στην Ελλάδα, μετά μάλιστα το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.
Στο βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, αυτές θα είναι άκρως καλοδεχούμενες. Μια ακόμα θετική ένδειξη είναι η (πρόσφατη) επίσκεψη στην Ελλάδα του διευθύνοντος συμβούλου της Development Finance Corporation, (αμερικανικής κρατικής) εταιρείας που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και άλλες ενεργειακές επενδύσεις.
Παραλήπτης ιδιαίτερα θετικών μηνυμάτων, άλλωστε, έγινε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης -που διοργανώθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Capital Link- με συμμετοχή μεγάλων funds που επενδύουν στον κλάδο της ενέργειας (BlackRock, Brookfield, Cubico κ.α.), με υπό διαχείριση κεφάλαια πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ!
Κοινώς, ενίοτε ευτυχώς που υπάρχουν και οι ξένοι να μας λένε πόσες ευκαιρίες ανοίγουν στην Ελλάδα για επενδύσεις. Διότι ορισμένες εγχώριες φωνές μάλλον εντελώς διαφορετικές εντυπώσεις επιχειρούν να δημιουργήσουν.
Η συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette
O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε εκτενή συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Dan Brouillette στην οικία του Aμερικανού πρέσβη, παρουσία του Geoffrey Pyatt και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο υπουργών συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των διμερών ελληνοαμερικανικών ενεργειακών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της παρουσίας στην Ελλάδα αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, των έξυπνων δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας.
Υπογραμμίσθηκε επίσης η σημασία των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους κάλυψαν περίπου το 50% του συνόλου των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας.
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε μια σειρά μεγάλων έργων ενεργειακών διασυνδέσεων που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προοπτικές σύσφιξης των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας, την προοπτική ολοκλήρωσης του τερματικού επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου και της ολοκλήρωσης του αγωγού ΤΑΡ με τον οποίο και εγκαινιάζεται η στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Brouillette αναγνώρισαν επίσης τη σημασία που έχει η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τόσο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμμετοχής των ΗΠΑ στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum-EMGF) με την ιδιότητα του παρατηρητή όσο και στο πολυμερές πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019.
Της συνάντησης των δύο Υπουργών Ενέργειας προηγήθηκε χθες, συνάντηση του κ. Brouillette με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.