Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα

Αλλεπάλληλες ήταν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όχι μόνο την Πέμπτη το απόγευμα.  Μετά την 50λεπτη συνομιλία του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, έγινε σε «εποικοδομητικό κλίμα» στην «κατεύθυνση μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», ο Πρωθυπουργός  επικοινώνησε τηλεφωνικά και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, Σύμφωνα με ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο twitter ο κ. Ολάντ φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στην Γερμανίδα Καγκελάριο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έχουν την Παρασκευή.

Στα τηλέφωνα ήταν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντζι ο οποίος επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ακριβές περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών δεν έγινε γνωστό.

Όμως, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωνε νωρίτερα ότι «είναι δύσκολες μέρες. Για την Ελλάδα χρειάζεται μια διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι μια ανάγκη η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: Να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από μια μακρά περίοδο κρίσης. Για να το πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομική μεταρρύθμιση, να γίνει πιο δυναμική με ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης διάρκειας». Και προσέθετε: «Η Ιταλία στηρίζει το αίτημα αυτό. Αλλά για να φτάσουμε στην συγκεκριμένη κατάσταση, πρέπει να ξεπεράσουμε μια κρίσιμη μεταβατική φάση, στην οποία πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με τις παλιές δεσμεύσεις και πώς να σχεδιασθούν οι καινούργιες. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι το ευρώ είναι μη αντιστρέψιμο. Αν βγει μια χώρα, δεν θα είχαμε μόνον ένα κράτος λιγότερο στην Ένωση, αλλά και την μετατροπή του ευρώ σε έναν μηχανισμό που μπορεί να αποσυντεθεί. Ένας μηχανισμός διαφορετικός από εκείνον του ενιαίου νομίσματος».

Τέλος, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε την Πέμπτη και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ο οποίος, για άλλη μια φορά, φέρεται να πίεσε για την επίτευξη ενός «αληθινού συμβιβασμού» καλώντας τόσο την Ελλάδα αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε «αμοιβαίες παραχωρήσεις» προειδοποιώντας ενάντια στο ενδεχόμενο «επανόδου της αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη σε περίπτωση αποτυχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είχε συνομιλήσει στις 13 Φεβρουαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απευθύνοντας έκκληση στις δύο πλευρές για συμφωνία.