«Αχτίδα φωτός» στο Euro Working Group

Σε μια «κατ’ αρχήν» συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν οι πολύωρες και ταραχώδεις συνομιλίες στο EuroWorking Group, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πολύ αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Παρά το γεγονός ότι διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν λαμβάνει αποφάσεις, γεγονός είναι ότι μετά από τις τόσες ώρες διαπραγματεύσεων συντάχθηκε ένα κείμενο (και όχι δύο ή περισσότερα), το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο συζήτησης στο σημερινό Eurogroup από τους Υπουργούς Οικονομικών. Ενδεικτικά αναφερόταν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δώσει διευκρινίσεις για δύο συγκεκριμένα ζητήματα προκειμένου να απαντηθούν γερμανικές επιφυλάξεις και αυτό έγινε με ικανοποιητικό τρόπο. Δεν αποκλείται, μάλιστα, στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στο σημερινό Eurogroup να υπάρξουν ορισμένα σημεία σε «αγκύλες» που θα τεθούν εκ νέου προς διαπραγμάτευση, αλλά σημειώνεται ότι σίγουρα επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος.

Σύμφωνα τόσο με Έλληνες αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το EuroInsight αλλά και άλλες πηγές προσκείμενες στο Euro Working Group, οι δύο πλευρές «έχουν έρθει πιο κοντά» και το κείμενο το οποίο συντάχθηκε θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και ήδη διακινείται η πληροφορία ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής, πιθανότατα, την επόμενη Τετάρτη για το ελληνικό ζήτημα, ενδεχόμενο που φέρονται να συζήτησαν κατά την μακροσκελή τους τηλεφωνική επικοινωνία και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Της συγκρατημένα αισιόδοξης αυτής εξέλιξης είχε προηγηθεί μια μάλλον ταραχώδης συνεδρίαση του Euro Working Group στην οποία η αντιπροσωπεία του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε επιμείνει στην ιδιαίτερα σκληρή στάση. Μάλιστα, το κείμενο που κατέθεσε, και δόθηκε στη συνέχεια στη δημοσιότητα από την ελληνική πλευρά, χαρακτηρίζει το αίτημα παράτασης το οποίο απέστειλε την Πέμπτη το πρωί η Αθήνα «Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, η γερμανική τοποθέτηση αναφέρει ότι η ελληνική επιστολή «δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά ανοίγει άπλετο χώρο για ερμηνεία», ότι «δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και δεν διασφαλίζει ότι θα παγώσουν οι ελληνικές εξαγγελίες», ότι «είναι εντελώς ασαφές το πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξοφλήσει τους λογαριασμούς της τις επόμενες εβδομάδες με τις υστερήσεις που εμφανίζουν τα φορολογικά της έσοδα» και γι αυτό δεν είναι ευθυγραμμισμένη με την τελευταία θέση του Eurogroup. «Περισσότερο είναι κάτι σαν Δούρειος Ίππος που σκοπό έχει την χρηματοδότηση- «γέφυρα» και στην ουσία να βάλει τέλος στο τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση δεν έχει νόημα να εργαστούμε επί μιας δήλωσης του Eurogroup την Παρασκευή» αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αναφέρεται σαφώς σε «επέκταση του τρέχοντος προγράμματος» και σε «επιτυχή ολοκλήρωσή του» ενώ επιμένει στην ανάγκη «επαρκούς πρωτογενούς πλεονάσματος και εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους».

Τέλος, θέτει σαφώς ζήτημα αποχής από την λήψη μονομερών μέτρων και με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο: «Οι αρχές, αρχής γενομένης από τώρα, δεν θα πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία και δεν θα εφαρμόσουν οποιαδήποτε μέτρο ή πολιτική που δεν είναι συνεπής με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις υπό το τρέχον πρόγραμμα ή θα επιβαρύνουν τη δημοσιονομική θέση. Αυτό περιλαμβάνει την απόσυρση των ήδη ανακοινωθέντων νομοσχεδίων για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές ,μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να ψηφισθούν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Δεν θα πρέπει να υπάρξει παράταση για το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτυχώς περάσεις τα stress tests το προηγούμενο έτος».

Σχολιάζοντας το γερμανικό κείμενο η ελληνική πλευρά είχε τονίσει ότι «δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων». «Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», είχε σημειώσει το Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές!

Διπλωματικός μαραθώνιος

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Με τον κ. Γιούνκερ μίλησε και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι ο οποίος συνομίλησε και με τον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζάκ Λιου συνομίλησε  τηλεφωνικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, διατυπώνοντας, σε όλους, για άλλη μια φορά την επιθυμία της Ουάσινγκτον να βρεθεί συμβιβασμός πραγματικός μέσα από αμοιβαίες παραχωρήσεις.