Ν. Δένδιας: Η Τουρκία έχει καταστεί ο ταραχοποιός της Αν. Μεσογείου

Εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα πως ενεργεί με τρόπο «εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας και πως έχει καταστεί «ο ταραχοποιός» της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Ιορδανία σήμερα στο Αμμάν ο κ Δένδιας είπε επίσης πως η Τουρκία απειλεί «με χρήση βίας. Έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, εάν η Ελλάδα ενεργήσει σύμφωνα με αυτό που αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια» ενώ πρόσθεσε πως η Άγκυρα «εργαλειοποιεί» το μεταναστευτικό, «διαδίδοντας προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις.

Επιδεινώνοντας τις προκλήσεις ασφαλείας. Μετακινώντας τζιχαντιστές από τη Λιβύη στον Καύκασο – αυτό που αποκαλώ “πρακτορείο ταξιδίων τζιχαντιστών” – και διακινδυνεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και έχουμε επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις χώρες που είναι νομοταγείς και μοιράζονται τις αξίες που μοιραζόμαστε εμείς» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο και την Ιορδανία ο κ Δένδιας δήλωσε πως έχουν τεθεί οι βάσεις προκειμένου να προετοιμαστει μια σύνοδος ηγετών στην Αθήνα στις αρχές του 2021.