Ηχηρή απάντηση ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Ανακαλέστε άμεσα την παράνομη NAVTEX

Την άμεση ανάκληση της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX για επέκταση των ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας  σε σχετική ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία για ακόμη μία φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση.

Το ΥΠΕΞ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι εν λόγω ενέργειες ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Οι εν λόγω ενέργειες ακυρώνουνοποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

Νέα NAVTEX για το Oruc Reis μέχρι τις 29 Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι με νέα NAVTEX η Άγκυρα παρατείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου την παραμονή του Oruc Reis στην Aνατολική Μεσόγειο. Η νέα αυτή NAVTEX δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα

Στο πλαίσιο αυτό, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX που χαρακτηρίζει παράνομη τη νέα τουρκική οδηγία.

Στο μεταξύ το μεσημέρι του Σαββάτου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε να κάνει άνοιγμα στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, εξέφρασε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

 

Προτεινόμενα για εσάς