Με ποιο τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία-Αναλυτικά οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΑΝΤ1 για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».

Σύμφωνα με την υπουργό, οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων. Η ίδια πάντως κατέστησε σαφές ότι  ο χρόνος στον οποίο θα υλοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολείων εξαρτάται από τους λοιμωξιολόγους.

Σταδιακό άνοιγμα δημοτικών σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης

Ο τρόπος, ωστόσο, που θα γίνει η άρση των μέτρων στην περίπτωση που εξομαλυνθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα και μειωθεί η διασπορά του ιού, αναμένεται να απασχολήσει την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Πλέον η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης, αν και αρμόδιοι και επιστήμονες όπως ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, τονίζουν ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown την 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών. Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά».

Αναγκαστική η τηλεκπαίδευση όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε επίσης ότι «δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, αλλά όσο οι ειδικοί μας λένε ότι πρέπει να μείνουν κλειστά τα σχολεία, είναι αναγκαστική η τηλεκπαίδευση».

Η ίδια μίλησε και για το νέο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, μέσω δωρεάν πλατφόρμας και πρόσβασης σε αυτήν των μαθητών σε όλη την χώρα, σημειώνοντας ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ψηφιακό έργο, που αφορά 1,6 εκ. μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μικρά προβλήματα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Τα παιδιά από το χωριό της Ηλείας ουδέποτε συνδέθηκαν τις επίμαχες δύο ημέρες στην πλατφόρμα

Η υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι σύμφωνα με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης της περιοχής, τα παιδιά από το χωριό της Ηλείας, η φωτογραφία των οποίων να κάθονται στο καφενείο του χωριού για να «συνδεθούν» με την τηλεκπαίδευση έκανε το γύρο του διαδικτύου, ουδέποτε συνδέθηκαν τις επίμαχες δύο ημέρες στην πλατφόρμα ούτε έκαναν χρήση της συσκευής που υπήρχε στο σχολείο και ήταν στην διάθεση τους, επαναλαμβάνοντας ότι το Υπουργείο είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να παρέμβει για να δοθούν λύσεις σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Οι απουσίες δεν υπολογίζονται όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα

Αναφερόμενη στο ζήτημα των απουσιών των μαθητών, είπε ότι αυτές δεν υπολογίζονται όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, ωστόσο κατά τις άλλες ημέρες τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους και πρέπει να παρακολουθούνται από τα παιδιά.