Σκούρα τα πράγματα για τον Ερντογάν: Πρώτη φορά τέτοιος κλοιός πιέσεων από Ευρώπη & ΗΠΑ

Πραγματική διάθεση για επιβολή κυρώσεων, επιδεικνύουν πλέον οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, ως αποτέλεσμα της δυσφορίας που για πρώτη φορά υπάρχει στην Ευρώπη για την ανεκδιήγητη στρατηγική του Τούρκου προέδρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κρίσιμο είναι το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Παρέμβαση Μέρκελ, με ιδιαιτέρως αυστηρό μήνυμα

Τα πράγματα “δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα θέλαμε», παραδέχθηκε σε δήλωσή της, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Καγκελάριος Μέρκελ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχε, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε :

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει χρόνο στην Τουρκία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να σταματήσει τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σχεδιάζουμε μια Σύνοδο τον Δεκέμβριο, στην οποία έχουμε προγραμματίσει να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», είχε πει ο Σαρλ Μισέλ στα μέσα Οκτωβρίου”.

Στην πραγματικότητα, ο στριμωγμένος από την ήττα Τραμπ στην Αμερική Ερντογάν, πιέζεται τώρα και από την Ε.Ε.

Και το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει στο διάστημα ως τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, όπως θεωρούν κάποιοι προβλέποντας ότι θα κλιμακώσει την επιθετική του πολιτική, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων πριν τη Σύνοδο.

Αισιοδοξία αλλά και μικρό καλάθι

Στην Αθήνα, υπάρχει πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς και τους προηγούμενους μήνες τέθηκε το ζήτημα των κυρώσεων αλλά η ΕΕ κωλυσιέργησε συστηματικά με προφανή στόχο απλώς να χρονοτριβήσει…

Ωστόσο μετά από τόσους μήνες διπλωματικών προσπαθειών από Αθήνα και Λευκωσία,  το κλίμα δείχνει ότι ακόμα και όσοι αρνούνταν τις κυρώσεις δύσκολα μπορούν πλέον να δικαιολογήσουν την επιμονή στην άρνηση της επιβολής τους.

Το γεγονός ότι το Βερολίνο, το οποίο αποτελούσε βασικό παράγοντα που μπλόκαρε μέχρι χθες  την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή έστω και σε επίπεδο ρητορικής υποχρεώνεται δια στόματος του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας να προειδοποιεί με κυρώσεις αν η ηγεσία Ερντογάν συνεχίσει το δρόμο των προκλήσεων, αν μη τι άλλο καταδεικνύει πως το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας μεγαλώνει διαρκώς.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, ο Ζόζεπ Μπορέλ.

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Παράλληλα επανέλαβε «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο» και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ».

«Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα», επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια.

Θα προκύψει ζήτημα κυρώσεων

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών στην ΕΕ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

“Εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο”, δήλωσε ο Μάας λίγο πριν από την έναρξη συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια από την Τουρκία ως τον Δεκέμβριο και μόνο νέες προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κατεχόμενη Κύπρο, τότε η συζήτηση θα είναι μια δύσκολη.

«Τότε σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας», επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μάας.

Απαισιοδοξία για αποκλιμάκωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia επανέλαβε πως η Τουρκία θα έχει συνέπειες αν συνεχίσει σε αυτή την προκλητική συμπεριφορά.

«Έχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία.

Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση

Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής ή μη επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην γειτονική χώρα.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα έχει έτοιμο πλαίσιο κυρώσεων που θα ζητήσει να επιβληθούν στην Τουρκία ο Στέλιος Πέτσας παρέπεμψε στη λίστα των κυρώσεων που έχει σχηματιστεί από τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ για την τελική στάση της Ελλάδας θα συνεκτιμηθούν και τα αποτελέσματα του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει αποκλιμάκωση. Όσον αφορά τα θέματα των ενδεχόμενων κυρώσεων υπάρχει ένας κατάλογος από τον κ. Μπορέλ. θα περιμένουμε να δούμε λίγο πως προετοιμάζεται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής μετά από αυτό το Συμβούλιο (σ.σ. των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ)», τόνισε ο κ. Πέτσας.