Πάει γυρεύοντας για θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν - Κρίσιμο το επόμενο 3μηνο, σε επιφυλακή η Αθήνα

Κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο Ερντογάν επιδιώκει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Την εκτίμηση ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα ελληνοτουρκικά έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν μοιάζει να επιδιώκει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

«Θέλει να αλλάξει τους όρους του διαλόγου»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρώην υπουργός επισήμανε ότι το επόμενο τρίμηνο «είναι το τρίμηνο, κατά το οποίο ο Ερντογάν θα προσπαθήσει διά της βίας να επιβάλει άλλους όρους στο παιχνίδι. Πάει γυρεύοντας για κάποιας μορφής θερμό επεισόδιο, το οποίο θα του επιτρέψει να αλλάξει τους όρους του διαλόγου που του έχουν επιβληθεί».

Οι ΗΠΑ «δείχνουν με το δάχτυλο τον Ερντογάν ως τον ταραχοποιό»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει κερδίσει στη φάση αυτή τη μάχη του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων, καθώς όλοι, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι μιλούν για διερευνητικές επαφές, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τις συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ. «Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν με την κίνησή του αυτή έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όλους εκείνους που ισχυρίζονταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πίσω και μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, όπως η Γερμανία», πρόσθεσε.

Δεν έχω διαβάσει ποτέ τέτοια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουμε μπροστά μας μια φάση εντονότατης διπλωματικής δραστηριότητας και τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Δεν έχω διαβάσει ποτέ τέτοια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να μιλήσει για τα δύο μέρη, αλλά δείχνει με το δάχτυλο τον Ερντογάν ως τον ταραχοποιό. Δεν αποκλείω καθόλου να υπάρξει μια αμερικανική παρέμβαση πολύ ισχυρότερη από αυτή που έχουμε δει, διότι παραμονές των αμερικανικών εκλογών, η διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα είναι το κερασάκι στην τούρτα για τον Τραμπ», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που το Oruc Reis πλησιάσει στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, η κ. Μπακογιάννη, τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι και το καλοκαίρι. Δηλαδή θα στείλουμε τις ίδιες δυνάμεις στην περιοχή, θα την προφυλάξουμε και θα στείλουμε μηνύματα αποφασιστικότητας, και πρέπει να αποφύγουμε κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τη χώρα μας στη θέση του τελώντος το άδικο και θα γυρνούσαν το παιχνίδι».

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη – Τι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα: «Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις».

«Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.