«Το Oruc Reis άρχισε τις έρευνες», ισχυρίζεται ο Τούρκος ΥΠΕΝ – «Δεν σχολιάζουμε κάθε αξιωματούχο», απαντάει ο Πέτσας

Παρά τη διεθνή κατακραυγή η Τουρκία, συνεχίζει με βαρύτατες προκλήσεις, προς την χώρα μας, με τον Τούρκο υπουργό ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, να ανακοινώνει το πρωί της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου, πως «το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή που έχει δεσμευθεί με την τουρκική NAVTEX και αφού χθες έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έχει ήδη ξεκινήσει τις εισμικές έρευνες».

«Αρχίσαμε τις έρευνες, κοντά στο Καστελλόριζο»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ,  μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, αποκάλυψε ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», που βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει ήδη ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από το Καστελλόριζο.

Ο Ντονμέζ είπε χαρακτηριστικά ότι «το “Oruc Reis” έχει φτάσει στην περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν χθες και σήμερα θα λάβουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τους σεισμικούς ελέγχους».

Πέτσας: Σοβαρότατη κλιμάκωση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε χαρακτηριστικά, πάντως, ότι «δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας» και ξεκαθάρισε ότι «μόνο αν αποσυρθεί το “Oruc Reis” θα ξαναρχίσει ο διάλογος».

«Στενός κορσές» για την Άγκυρα, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα θέσει την Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει πλέον την ενεργοποίηση των κυρώσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα… Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», ενώ επανέλαβε εμφατικά,  ότι το μόνο θέμα υπό συζήτηση στο πεδίο των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο.