Ν. Μηταράκης για μεταναστευτικό: Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στα πλαίσια ενημέρωσης που πραγματοποίησε, αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και την ακριτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή μετανάστευσης και ασύλου, ο κ. Μηταράκης ανέλυσε διεξοδικά το οργανόγραμμα του χαρτοφυλακίου του για τη δημιουργία τριών νέων κλειστών κέντρων,εντός του 2021 σε Σάμο, Κω και Λέρο,  έργο συνολικού προϋπολογισμού 132.680.000 ευρώ.

Δημιουργία νέων κλειστών δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο

Όσον αφορά το νησί της Σάμου, ο υπουργός επεσήμανε ότι η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού» σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, με συνολική δυναμικότητα 3.000 θέσεων. Στην Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», σε έκταση περίπου 67 στρεμμάτων και συνολική δυναμικότητα 3.290 θέσεων, ενώ στη Λέρο η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί», σε έκταση περίπου 63 στρεμμάτων, συνολικής δυναμικότητας 1.860 θέσεων.

Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχέση με τις νέες δομές: «Αναφέρομαι σε χωρητικότητα. Αλλά στόχος μας δεν είναι να έχουμε τόσους αιτούντες άσυλο στα νησιά. Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη και στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών».

Εσωτερικοί χώροι κλειστών δομών

Μιλώντας για τους εσωτερικούς χώρους των ΚΥΤ, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι θα περιλαμβάνουν χώρο διαμονής Μονογονεϊκών Οικογενειών, χώρο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, χώρο για μελλοντική εκμετάλλευση, όπου προσωρινά μπορούν να τοποθετηθούν σκηνές έως την ολοκλήρωση της κατασκευής της Δομής, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος καραντίνας για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών, χώρο υπηρεσιών Διοίκησης Ασυνόδευτων Ανηλίκων, χώρο κοινόχρηστων δραστηριοτήτων και χώρο αθλοπαιδιών, χώρο Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, χώρο Parking, χώρο Υπηρεσιών Διοίκησης Φιλοξενίας.

Οι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη

Σχετικά με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των κλειστών δομών, επεσήμανε: «Oι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη. Οι χώροι διαμονής θα διαθέτουν φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ π̟ολυουρεθάνης».