Ευρωβουλή: Έτοιμοι για άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού - Επιστολή Βέμπερ

Το Ευρωκοινοβούλιο, σε περίπτωση που δοθεί εντολή σύλληψής του Γιάννη Λαγού, ενός εκ των καταδικασθέντων στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να προχωρήσει σε άρση της ασυλίας του.

Όπως φαίνεται οι διαδικασίες ήδη δρομολογούνται και σύμφωνα με πληροφορίες του Mega από τις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε σήμερα τα απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές αρχές για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Γιάννης Λαγός : Ο νεοναζί ευρωβουλευτής κρίθηκε ένοχος και ψάχνει κρυψώνα  στις Βρυξέλλες - ΤΑ ΝΕΑ

Επιστολή Βέμπερ για το επεισόδιο με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι με αφορμή υβριστικά σχόλια του Γιάννη Λαγού κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αναλυτικά η επιστολή Βέμπερ στον Σασόλι για τον Λαγό

“Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μέλους, του κ. Ιωάννη Λαγού έναντι ενός μέλους της Ομάδας του ΕΛΚ, της κ. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στη διάρκεια ανταλλαγής e-mail στις 6 Οκτωβρίου, κατά τη δίκη του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία ότι συνιστά εγκληματική οργάνωση, ο κ. Λαγός απευθύνθηκε δημοσίως με υβριστικά σχόλια στην κ. Ασημακοπούλου βάσει των ισχυρισμών περί εμπλοκής της σ’ αυτό που ο κ. Λαγός προσδιόρισε ως πολιτική «συνωμοσία κατά μελών της Χρυσής Αυγής».

Επιπλέον, στην ομιλία του στην Ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020 ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την εκπρόσωπο του ΕΛΚ ότι «καταρρακώνει τη δημοκρατία» και αποκάλεσε «πολιτικό απόβρασμα» τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το ρόλο που έπαιξε στο να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Αυτά τα σχόλια υπερέβησαν το όρια του υπεύθυνου πολιτικού διαλόγου τόσο σε προσωπικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Πέραν τούτου, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ανάρμοστη υπό το φως της ετυμηγορίας που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο στην Αθήνα, που καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πάντα ισχυρά προσηλωμένο στην προάσπιση με αποφασιστικότητα της δημοκρατίας έναντι του φασισμού κι αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες του κοινοβουλίου μας.

Ως εκ τούτου, βάσει του Άρθρου 175 του Εσωτερικού μας Κανονισμού σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά”.