Πώς αποτιμά η κυβέρνηση την ύψιστης σημασίας επίσκεψη Πομπέο: Οργή Ερντογάν - Στον πάγο οι διερευνητικές επαφές
Ήταν η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας που δεν συνδυάστηκε με επίσκεψη στην Τουρκία, το διήμερο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, γεγονός που από μόνο του, αρκεί για να εξοργίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πόσο μάλλον όταν ο Μάικ Πομπέο είχε, νωρίτερα, επισκεφθεί την Λευκωσία και προέβη μάλιστα και σε ιδιαίτερα εποικοδομητικές δηλώσεις, ενώ από την Κρήτη ανακοίνωσε πως αναβαθμίζεται αισθητά η βάση της Σούδας, στα Χανιά.
Γιατί η επίσκεψη ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στη Σούδα
Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη Σούδα αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στα Βαλκάνια όπου -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- επιστρέφει δυναμικά μετά από σχεδόν μια δεκαετή απουσία, καθώς και το στρατηγικό ρόλο της στην Αν. Μεσόγειο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, σημειώνουν, ότι οι δηλώσεις έγιναν στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μετά από επίσκεψη στην αμερικανική βάση N.S.A., στην ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» και στην προβλήτα Κ14.
Γιατί η επίσκεψη ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στη Σούδα
Η Σούδα -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, όπου συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών Είναι, άλλωστε, αποκαλυπτικό το γεγονός ότι, η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel Williams, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Βρίσκομαι στην Κρήτη για να προβάλω μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και με εξαιρετική υπερηφάνεια υποστηρίζουμε την ελληνική Κυβέρνηση».
Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Αμερικανό Υπουργό. Οι ελληνικές θέσεις -τόνισε- είναι και απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις τελευταίες δηλώσεις του State Department και συνοψίζονται σε 4 λέξεις: «όχι σε μονομερείς ενέργειες».
Ταυτόχρονα, η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής απλώνει τη δράση της και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μας με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 μας σε Viper, αλλά και με κοινά προγράμματα για, πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία.
Διευρύνεται, όμως, και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς κατασκευάζεται εκεί πλωτή μονάδα επαναεριοποίησής του φυσικού αερίου, ενώ, ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης όπως και εκείνου της Καβάλας.
Η αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο, από την ελληνική κυβέρνηση: “Οι Η.Π.Α. εγκαταλείπουν, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, την πολιτική των ίσων αποστάσεων”.
Ως μείζονος σημασίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. εγκαταλείπουν, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και στηρίζουν ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις.
Κυβερνητικές πηγές, βεβαιώνουν πως υπάρχουν ορισμένα σημειολογικά στοιχεία που καθιστούν την επίσκεψη αυτή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeο ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας.
Είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι φιλοξενήθηκε στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού στα Χανιά -και όχι στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπως συνηθίζεται- αλλά και ότι δεν συνδυάστηκε με επίσκεψή του στην Τουρκία.
Ο Αμερικανός Υπουργός κ. Pompeo -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- συμμερίζεται τις θέσεις μας, κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ δεν συμφέρει κανέναν, βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο και θεωρεί πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους μας.
Γνωρίζει επίσης την ετοιμότητά μας. τόσο για διερευνητικές επαφές, που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα -όπως υπογράμμισαν τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Αμερικανός Υπουργός- οι σχέσεις των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές.
Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, η ελληνική απάντηση στις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.
Η περιοχή -όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δοκιμάστηκε, το τελευταίο διάστημα, από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Με προκλητικές ενέργειες εκτός Διεθνούς Δικαίου. Με μια αχρείαστα ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα. Αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών της.
Με ενέργειες, δηλαδή, που είναι αντίθετες στις αξίες του Δυτικού Κόσμου. Τις οποίες, δυστυχώς, η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου.
Στον πάγο οι διερευνητικές επαφές: Καμία επικοινωνία μεταξύ Αθήνας & Άγκυρας – Σιγή ασυρμάτου από την Άγκυρα και προς το Βερολίνο
Συνεπεία όλων αυτών των σημαντικών για την Ελλάδα εξελίξεων, είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε διερευνητικές επαφές ούτε επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Όλα όσα είχαν προαναγγελθεί από την πλευρά της Τουρκίας στο όνομα της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, “πάγωσαν”.
Ο δίαυλος των πρωθυπουργικών συμβούλων Καλίν-Σουρανή νέκρωσε και το Βερολίνο προσπαθεί εναγωνίως να τον ενεργοποιήσει ξανά.
Δημόσια, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ο. Τσελίκ εξέφρασε τη δυσφορία της Τουρκίας για την παραβίαση της αρχής των ίσων αποστάσεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως είπε.
Άγριο παρασκήνιο: Η επίσκεψη Πομπέο εξόργισε τoν Ερντογάν
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Ρ. Τ. Ερντογάν εκβιάζει τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ ότι αν δεν πάρει πάνω της μια πολύ θετική εξέλιξη για την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, θα “απασφαλίσει”.
Δηλαδή, όχι μόνο δεν δίνει ημερομηνία για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών που έχει προαναγγελθεί αλλά απειλεί να στείλει ξανά το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σήμερα Τετάρτη, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται για συνομιλίες στην Κύπρο και αυτή η επίσκεψη θα έχει σημασία με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται η Λευκωσία για υποχώρηση από το βέτο εάν τελικά δεν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.