Απάντηση Λιάκου προς ΝΔ για τη Μόρια: Δεν έγραψα «κάψτε την»-Αναζητήστε τις πολιτικές ευθύνες στην υποκρισία σας

Στην παροχή διευκρινίσεων προχώρησε ο καθηγητής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Λιάκος,  μετά το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε από δήλωσή του για τη Μόρια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιάκος είχε ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ανάρτηση, στην οποία ανέφερε ότι αν βρισκόταν ο ίδιος στη Μόρια «κι εγώ φωτιά θα έβαζα».

Η αρχική ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου για τη φωτιά στη Μόρια

«Αν ήμουν 16-17 χρονών, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοΐδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον».

Η δήλωση αυτή  προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αντιδράσει αλλιώς θα είναι σαν να υιοθετεί την άποψη του κ. Λιάκου.

Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντέδρασε επίσης στην άποψη του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ , μιλώντας για αφροσύνη και τυφλό φανατισμό.

Αποστάσεις από τον κ. Λιάκο πήραν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Στέλιος Κούλογλου, ενώ άλλοι όπως οι Νίκος Φίλης και Νίκος Μπίστης τον υποστήριξαν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λιάκος με νέα δήλωσή του επιχειρεί να μετριάσει την ένταση των αντιδράσεων που προκάλεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν επικρότησε την πυρπόληση της Μόριας. Δεν έγραψα «κάψτε την Μόρια», ή «κάνατε καλά που την κάψατε», ήθελα να δείξω την απελπισία τους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η νέα δήλωση του Αντώνη Λιάκου

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΝΔ, για την ανάρτηση μου στο facebook: Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έγραψα «κάψτε την Μόρια», ή «κάνατε καλά που την κάψατε», ούτε την επικροτούσα.

Θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση. Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας αναζητείστε τις πολιτικές σας ευθύνες».