Δένδιας: Διαπραγμάτευση με την Τουρκία μόνον όταν τα πλοία τους αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία και έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση μπορεί να υπάρξει μόνον όταν τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρείχε στον κ. Γκουτέρες, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο, αντίγραφο της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των ορίων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών, καθώς και επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς διαβίβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών  ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι κατ’ αρχήν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα.

Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές»».

Σχετικά με τις αντικρουόμενες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και το έγγραφο το οποίο επέδωσε ο τελευταίος στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στη Συμμαχία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επεσήμανε:

«H προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

Προτεινόμενα για εσάς