«Απόλυτη αναγκαιότητα» οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τονίζει ο Ν. Δένδιας στους ομολόγους του

«Απόλυτη αναγκαιότητα» η επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, -προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο-, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εν αναμονή των επικείμενων ανακοινώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με επιλογές και αποφάσεις, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, για την παραβατική προκλητική δράση της, που έχει κορυφωθεί ιδιαίτερα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στα νερά του Αιγαίου και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Βασιζόμαστε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του για το θέμα της Τουρκίας, προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο.

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών».

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 13ης Ιουλίου, είχε συμφωνηθεί ο Ζοζέπ Μπορέλ να καταρτίσει έναν κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, για τη Γερμανία (αλλά επίσης για άλλους σημαντικούς παίκτες όπως είναι η Ιταλία αλλά και η Ισπανία) εξακολουθεί να προέχει η αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα. Το Βερολίνο ειδικά ανησυχεί ότι η επιλογή των κυρώσεων θα τινάξει «στον αέρα» την προσπάθεια επαναφοράς της Τουρκίας σε ένα μονοπάτι συνεννόησης και νομιμότητας.

«Για αρκετά κράτη-μέλη ισχύει η προσέγγιση ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πιέζεται, γιατί σκληραίνει τη στάση», σημειώνει στην «Κ» πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Προτεινόμενα για εσάς