'Ώρα για δράση: Βέτο θα προβάλλει η Αθήνα για να οδηγήσει την Ε.Ε. σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ιδιαίτερη σημασία στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 27-28 Αυγούστου, δίνει φυσικά η κυβέρνηση και είναι σαφές πως από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένει να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων που έχει ήδη ζητήσει η Ελλάδα για την Τουρκία.

Εάν αυτό δεν συμβεί και αν το κλίμα δεν είναι υπέρ των κυρώσεων, τότε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα απειλήσει με βέτο στις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας.

Οι όποιες κυρώσεις θα “κλειδώσουν” στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο και εκεί οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν αν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εναντιώνεται σε οποιαδήποτε κύρωση σε βάρος της Τουρκίας και φέρεται να έχει δώσει σχετικές διαβεβαιώσεις στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Τι επιδιώκει ο αμερικανογερμανικός παράγοντας

Ο αμερικανογερμανικός παράγοντας επιδιώκει την έναρξη ελληνοτουρκικών συνομιλιών μετά τις 23 Αυγούστου, όταν λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX στη βάση της οποίας το Oruc Reis κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αλλά η κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ την επόμενη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή έχει ερεθίσει την Άγκυρα και αυτό αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά για μια επιθετική στάση έναντι της Ελλάδας, στον αντίποδα του διαλόγου, ενώ Βερολίνο και Ουάσιγκτον ζήτησαν από τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναβάλει την κύρωση αλλά οι πιέσεις αυτές αποκρούστηκαν.

Το φθινόπωρο προβλέπεται βαρύ στα ελληνοτουρκικά. Η απάντηση της Αγκυρας στην διπλωματική απομόνωσή της θα είναι οι έρευνες αρχές Σεπτεμβρίου νοτίως της Κρήτης, σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.

Και τότε τα πάντα μπορεί να συμβούν.