Τι διασφαλίζει η Ελλάδα, υπογράφοντας τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που υπογράφηκε χθες Πέμπτη το απόγευμα, αφότου καταρτίστηκε και υπογράφηκε από τους υπουργούς εξωτερικών, Ελλάδας και Αιγύπτου, με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου  Προέδρου Sisi:

  • Επιλύει προβλήματα που για δεκαετίες φάνταζαν άλυτα.
  • Είναι υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
  • Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Μετά την υπογραφή της, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων.
  • Επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
  • Οι σχέσεις της Ελλάδας και της  Αιγύπτου Θέτει υγιείς βάσεις για τις σχέσεις της Ελλάδας και της  Αιγύπτου που πλέον περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.
  • Είναι μια αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη συμφωνία.
  • Η υπογραφή της καταδεικνύει ότι το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του. Όχι, να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν.

Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ - «Έπεσαν» στο Κάιρο οι ...

Η συμφωνία αυτή, όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές,  εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο  της Θάλασσας, όπως έχει εφαρμοστεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Ο χάρτης της μερικής διευθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι “μια μεγάλη εθνική επιτυχία”, που έρχεται, μετά την συμφωνία με την Ιταλία, και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική. Και αυτό διότι η χώρα μας :

  • Αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
  • Υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Δημιουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
  • Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
  • Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.
  • Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.      
  • Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
  • Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν  περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

Τι σημαίνει η συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά το Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρονται στο γεγονός ότι η συμφωνία αυτή συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους, καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. Και τονίζουν:

“Κατοχυρώνει τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου και το ενταφιαζει.

Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο  η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.  Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων”.

Γιατί αντιδρά η αντιπολίτευση: Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει: «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Αναφέρει ότι «αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα».

Η δήλωση του ΚΙΝΑΛ

«Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η μερική συμφωνία, ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας».