Τσίπρας: «Τα έκαναν όλα λάθος. Ας σταματήσουν τουλάχιστον να μας κουνάνε & το δάχτυλο».

Για διαδοχικά λάθη και «αλλοπρόσαλλη πολιτική» στη διαχείριση του κορωνοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Facebook. Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «προκλητικό τώρα» – όπως αναφέρει – να επικαλούνται την ατομική ευθύνη.

«Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν. Ας σταματήσουν τουλάχιστον να μας κουνάνε και το δάχτυλο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει δε, πως «αντί να πατήσουν πάνω στη συλλογική επιτυχία και να σχεδιάσουν με ασφάλεια τα επόμενα βήματα, πορεύτηκαν με μόνη πυξίδα τη πολιτική σκοπιμότητα» και σχολιάζει πως «η επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών είναι τουλάχιστον ανήθικη».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook:

«Πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, στις 23 Μαρτίου 2020, όταν είχαν ανακοινωθεί 71 νέα κρούσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Έκτοτε η ζωή μας άλλαξε.

Όλοι μας ανταποκριθήκαμε σε μια δύσκολη συνθήκη και η χώρα προσωρινά τα κατάφερε. Περιορίσαμε όσο το δυνατόν την εξάπλωση του ιού και προστατεύσαμε τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και κυρίως, προστατεύσαμε το ΕΣΥ που άντεξε γιατί δεν επιβαρύνθηκε πέραν των ορίων του.

Αυτή τη συλλογική επιτυχία, η κυβέρνηση και ο κος Μητσοτάκης προσωπικά, επιχείρησαν με χυδαίο τρόπο να την κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά. «Ευτυχώς που είμαστε εμείς και σας σώσαμε», ήταν τα βασικό μήνυμα που εξέπεμπαν σε κάθε τους εμφάνιση.

Και αμέσως μετά, αντί να πατήσουν πάνω στη συλλογική επιτυχία και να σχεδιάσουν με ασφάλεια τα επόμενα βήματα, πορεύτηκαν με μόνη πυξίδα τη πολιτική σκοπιμότητα.

Με τις πανηγυρικές εμφανίσεις τους και τη βιασύνη του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους, έσπευσαν να δημιουργήσουν εικόνα επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. Εξέπεμπαν διαρκώς μηνύματα αντιφατικά, που ανέτρεψαν το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συλλογικής αναγκαιότητας για τη διατήρηση των μέτρων προστασίας.

Ταυτόχρονα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να μετατρέψουν την επιτυχία σε φιάσκο.

Είχαν τρεις μήνες να σχεδιάσουν το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια, σε μια χώρα που αν είχε, ειδικά φέτος, κάτι επιπλέον να παρουσιάσει, ήταν τα θετικά αποτελέσματα από τη μη εξάπλωση του ιού. Και αντί αυτό να το αξιοποιήσουν, διασφαλίζοντάς το με ειδικά πρωτόκολλα και όρους, άνοιξαν τα πάντα όπως να ‘ναι. Χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης.

Αντί να επιβάλουν για κάθε τουρίστα που έρχεται από όλες τις πύλες εισόδου, υποχρεωτικά αρνητικό τεστ 72 ωρών, όπως δηλαδή επέβαλαν μόνο στον Προμαχώνα, υιοθέτησαν τελικά διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου.

Έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο.

Και ακόμη και σήμερα συνεχίζουν την αλλοπρόσαλλη πολιτική.

Ενώ προχθές ανακοινώθηκαν 110 κρούσματα, σχεδόν 40 περισσότερα από όσα είχαμε την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown, η κυβέρνηση αυξάνει τη πληρότητα των πλοίων από 65% σε 80% και ανοίγει την κρουαζιέρα.

Ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποτέλεσμα της μείωσης των δρομολογίων, ενώ συγχρόνως απειλούνται και με πρόστιμα.

Μετά από όλα αυτά, το να εμφανίζεται με τη σκούρα μάσκα ο αρμόδιος Υφυπουργός, για να κάνει ανακοινώσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες, υπογραμμίζοντας ξανά και ξανά την ατομική ευθύνη, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Η επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών είναι τουλάχιστον ανήθικη.

Αυτοί που κατασκεύασαν ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, αποσκοπώντας στην μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Αυτοί που έπαιξαν με το φόβο των ανθρώπων και προσπάθησαν να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά.

Αυτοί που σπατάλησαν κατά το δοκούν 20 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο, σε ΜΜΕ της αρεσκείας τους, για μια άχρηστη επικοινωνιακή εκστρατεία για το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι», ενώ το θέμα ήταν πρώτη παγκόσμια είδηση και η παραμονή στο σπίτι υποχρεωτική, το ελάχιστο που έχουν να κάνουν σήμερα είναι να σταματήσουν αμέσως το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών στους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν.

Ας σταματήσουν τουλάχιστον να μας κουνάνε και το δάχτυλο», κλείνει τον σχολιασμό του, ο Αλέξης Τσίπρας.