Πιθανές διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση τον Αύγουστο

Μετά τις παραιτήσεις δύο υφυπουργών και την ανακοίνωση της πεντάδας που θα διαχειριστεί τα 72 δις ευρώ επιμένουν τα σενάρια,  ότι στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού προέβλεπε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό σήμα για τα εξαιρετικά υψηλά κονδύλια που θα εισρρεύσουν στη χώρα.

Ωστόσο η έκδοση Navtex από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα, μετέβαλαν τα αρχικά σχέδια.

Παρά ταύτα, ο χρόνος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει την πρώτη πρότασή της στις Βρυξέλλες είναι λίγος, οπότε όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία θα πρέπει να τρέξουν. Αλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να του παραδοθεί ένα πρώτο σχέδιο έως τις 24 Αυγούστου, καθώς θα πρέπει να γίνει και η ανάλογη προετοιμασία για τη ΔΕΘ.

Γι αυτό και η Επιτροπή,  αποτελούμενη από τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Ακη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού, εργάζεται ήδη πυρετωδώς,  παράλληλα με την επιτροπή Πισσαρίδη.

Η «επίσημη πρεμιέρα» της  πενταμελούς επιτροπής θα γίνει άμεσα, είτε αύριο είτε την Τρίτη, ενώ στις υποομάδες των πέντε υπουργείων αναμένεται να συμμετέχουν 10-15 άτομα, τεχνοκράτες και στελέχη.

Με δεδομένη την ανακοίνωση της νέας δομής, αλλά και το νέο κενό, μετά αυτό του κ. Θωμά, που δημιούργησε η αιφνιδιαστική παραίτηση του υφυπουργού Δημήτρη Κράνη, δεν αποκλείονται οι αναμενόμενες εδώ και καιρό αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να έρθουν εντός των επόμενων ημερών. Ισως και εντός της αυριανής ημέρας.

Ολα δείχνουν ότι οι αλλαγές – αν τελικώς πραγματοποιηθούν πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για ολιγοήμερη ξεκούραση στις 6 Αυγούστου – θα είναι περιορισμένες και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθούν στο επίπεδο των υφυπουργών. Είτε λόγω κορωνοϊού, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό, είτε γιατί είναι κοινή πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να θέλει να κρατήσει σε εγρήγορση όλους τους υπουργούς, κρατώντας το χαρτί ενός σαρωτικού ανασχηματισμού για αργότερα. Πιθανότατα για τον Οκτώβριο ή και μετέπειτα.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός ρίχνει όλο το βάρος στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση, πιθανόν στη θέση του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Σκυλακάκη, που είναι ήδη ο άτυπος επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής.

Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται στο επίπεδο των υφυπουργών, όπου “χηρεύουν” ήδη δύο θέσεις, των κ. Θωμά και Κράνη. Κι εκεί, τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στο νέο σχήμα, αλλά ενδεχομένως και αναβάθμιση κάποιων νυν Γενικών Γραμματέων υπουργείων.

Παράλληλα αναμένεται και η δημιουργία δομής που θα φέρει τον τίτλο «βιομηχανία», εντός του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον σημερινό υφυπουργό κ. Παπαθανάση να είναι ο επικρατέστερος να το αναλάβει.