Μήνυμα Γεραπετρίτη στην Τουρκία: “Κανένας διάλογος όσο παραβιάζεται ο εθνικός εναέριος και θαλάσσιος χώρος της Ελλάδας”

Μήνυμα προς την ‘Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει καμία συζήτηση όσο γίνονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ότι “βρισκόμαστε σε μια φάση σχετικής ύφεσης της έντασης με την Τουρκία και πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διάλογου, στη βάση όμως των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.”

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη αυτό μπορεί να συμβεί: «Με δύο διευκρινίσεις, πρώτον, ότι η χώρα μας συζητά τα ανοιχτά ζητήματα μόνο με τις θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη. Και δεύτερον, πάγια θέση είναι ότι δεν μπορείς να προσέρχεσαι σε διάλογο, ο οποίος θα μπορεί να είναι εποικοδομητικός παρά μόνον αν τα προσερχόμενα μέρη έχουν παραιτηθεί από οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες».

«Έχουμε πείσει και τον πλέον αμφισβητία ότι έχουμε και τα διπλωματικά ερείσματα και την επιχειρησιακή δυνατότητα, όπως φάνηκε και στον Έβρο και τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε επιδεικνύει επιβουλή. Εκείνος που χρειάζεται περισσότερη περίσκεψη στις επιθετικές του ενέργειες, είναι ο γείτονάς μας, η Τουρκία», επεσήμανε.

«Υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, για να προσθέσει πως πρέπει να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Τέλος σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει με την Τουρκία σε τμηματική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως επιδιώκουμε να λύνουμε τα προβλήματα στην ολότητα τους, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού τις προσεχείς ημέρες, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις αλλά όχι κάτι μεγάλο, δεν θα υπάρξουν ριζικού μετασχηματισμοί είπε χαρακτηριστικά.