Όλγα Γεροβασίλη: «Το σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία ξανάπιασε δουλειά»

«Κάποιοι θεωρούν την πανδημία ως ευκαιρία εκ νέου εκβιασμού της κοινωνίας μας και περαιτέρω διολίσθησης σε νεοφιλελεύθερες οικονομικές επιλογές. Και αυτοί δε βρίσκονται μόνο έξω αλλά και μέσα στη χώρα», τόνισε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα Rosa.gr.

Σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τα οφέλη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε: «Δεν σας κρύβω πως το νέο αυτό ευρωπαϊκό εργαλείο ακούγεται αρχικά ως μια ενθαρρυντική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάποια από όσα σχετικά είδαν το φως της δημοσιότητας, απηχούν μέρος των δικών μας προτάσεων για αμοιβαιοποίηση του χρέους και ανάγκη λήψης άμεσων, δραστικών και εμπροσθοβαρών μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό που δεν είναι ενθαρρυντικό είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει μία ακόμα νίκη – που ποτέ δεν πέτυχε – σε ένα ακόμα πόλεμο που ποτέ δε δόθηκε, με εκείνη τουλάχιστον στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι ενθαρρυντικό, γιατί δείχνει πόσο χαμηλά έχει τοποθετήσει τον πήχη ο κ. Μητσοτάκης».

«Και σε αυτή την ιστορία», συνέχισε η κ. Γεροβασίλη «προσπαθεί η κυβέρνηση να μας δείξει το δέντρο για να μην προσέξουμε το δάσος. Και εδώ το δέντρο και το δάσος θα φανούν – αν φανούν – τη 19η Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα πρέπει να εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής. Μιας Επιτροπής της οποίας ο αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις έσπευσε να συνδέσει τις όποιες εκταμιεύσεις αναλογούν προς την χώρα μας από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Προφανώς, κάποιοι θεωρούν την πανδημία ως ευκαιρία εκ νέου εκβιασμού της κοινωνίας μας και περαιτέρω διολίσθησης σε νεοφιλελεύθερες οικονομικές επιλογές. Και αυτοί δε βρίσκονται μόνο έξω αλλά και μέσα στη χώρα.

Γι’ αυτούς που τα μνημόνια ήταν ευλογία και ο κορωνοϊός ευκαιρία, η άποψη του αντιπροέδρου της Επιτροπής είναι “θείο δώρο”. Ας μη γελαστούν: η κοινωνία μας ούτε ξέχασε, ούτε επιθυμεί και φυσικά δεν αντέχει να ξαναμπεί σε περιπέτειες. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση ας αφήσει τους πανηγυρισμούς και ας εργαστεί, αξιοποιώντας μια ενεργητική πολιτική συμμαχιών, για την επίτευξη των μέγιστων δυνατών ωφελειών από αυτή την πρωτοβουλία».

«Μένουμε Όρθιοι»

Σχετικά με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” και η επικαιροποίησή του έχει μία στόχευση: τη διατήρηση όσο το δυνατό περισσότερων επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία και τη συνακόλουθη διατήρηση του αριθμού και της ποιότητας των θέσεων εργασίας τους».

«Η κοινωνία βλέπει την οικονομία της να επιστρέφει στη στασιμότητα ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Όσο η κυβέρνηση επιμένει σε αυτό το μοντέλο, το οποίο είναι βέβαια το μόνο που γνωρίζει, είναι δεδομένο πως θα βουλιάζουμε βαθύτερα στην ύφεση», εκτίμησε.

Αναφερόμενη τέλος στις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε, ότι «υπάρχουν πάρα πολλές σοβαρές ενδείξεις για το ότι ένα σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία ξαναέπιασε δουλειά για τα καλά».

«Οι δαπάνες για την υγεία μέσω απευθείας αναθέσεων που προσπαθεί τώρα να καλύψει, μέσω αμνήστευσής τους, η κυβέρνηση είναι ένα τέτοιο παράδειγμα», εξήγησε και πρόσθεσε: «Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι δαπάνες του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής τις οποίες επίσης προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση μετατρέποντας τις σε απόρρητες.

Στ’ αλήθεια πρέπει να θεωρείται πάρα πολύ κρίσιμη δαπάνη η απομαγνητοφώνηση των λόγων ενός υπουργού, αλλά ίσως δεν εμπίπτει ακριβώς σε αυτό που λέμε όχι μόνο απόρρητο, αλλά ούτε καν απαραίτητο. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η απευθείας ανάθεση της τουριστικής προβολής της χώρας σε μία συγκεκριμένη εταιρεία, ή κάποιες άλλες ανάλογες εμπνεύσεις του ΕΟΤ. Υπάρχουν επίσης οι υποθέσεις υπηρεσιών καθαριότητας στα σωφρονιστικά καταστήματα».

«Εμείς ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως ισχυρός πολιτικός φορέας με προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ξαναβάλει σε περιπέτειες», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ