Προανακριτική Novartis: Με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ η ψήφιση του διευρυμένου κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Τα υπόλοιπα κόμματα θα απέχουν από τη διαδικασία

Μετά την γνωστοποίηση της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της Novartis, από τη διαδικασία θα απέχουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

Στην Ολομέλεια θα παραμείνουν για την ψήφιση του κατηγορητηρίου μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι και θα ψηφίσουν υπέρ της διεύρυνσής του.

Η Φώφη Γεννηματά σε χθεσινή της δήλωση είχε ξεκαθαρίσει ότι το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και είχε κάνει λόγο για παραδικαστικό κύκλωμα μέρους της Δεξιάς που καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, από το βήμα του κοινοβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για “προανακριτική-φιάσκο” και για προσπάθεια από την ΝΔ να «κατασκευάσει κατηγορητήριο, αφού δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ό,τι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού, δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε σκευωρία».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε επίσης την απουσία Μητσοτάκη από τη συζήτηση,  λέγοντας ότι «είναι εγκλωβισμένος στην παράδοση της παράταξής του να καταφεύγει στο ρεβανσισμό των δικαστηρίων και στην παράδοση της οικογένειάς του απέναντι στον κ. Σαμαρά».

Κύκλοι της ΝΔ εξαπέλυσαν επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα μετά την ομιλία του, περνώντας στην αντεπίθεση και μιλώντας για  “αμήχανη σιωπή Τσίπρα για την ταμπακιέρα”, τις κατηγορίες  δηλαδή των πέντε εισαγγελέων».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέρριψε ευθύνες σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην σχετική ψηφοφορία.

«Εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και για αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου» τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ25 απέχει ούτως ή άλλως από την όλη διαδικασία καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει εκφράσει τη διαφωνία του κόμματός του στο να έχει εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες η βουλή.

Την αποχή των βουλευτών της από την αυριανή ψηφοφορία ανακοίνωσε και η Ελληνική Λύση.

Τέλος, ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση στη βουλή αποκαλύφθηκε πλήρως η πολιτική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.