Εξαιρετικά χαμηλά διατηρεί των πήχυ των προσδοκιών η κυβέρνηση όσον αφορά στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup εκτιμώντας ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει συμφωνία. Την εκτίμηση αυτή ουσιαστικά φαίνεται να συμμερίζεται και η πλευρά των πιστωτών. Στο πλαίσιο των προσπάθειών σχετικά με τη διαμόρφωση μιας θετικότερης ατμόσφαιρας, σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδόθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με όσους Ευρωπαίους εταίρους τήρησαν θετικότερη στάση ως τώρα αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Αλέξη Τσίπρα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, και σύμφωνα με συνεργάτη του από τςι Βρυξέλλες «καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».
Και οι δύο πλευρές πάντως (Αθήνα – πιστωτές) αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία, αν επιτευχθούν βήματα προόδου ως προς τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεννόησης, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία εντός των αμέσως επόμενων ημερών, με την πιθανότητα πραγματοποίησης νέας έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup να «φτάνει» ολοένα περισσότερο στα δημοσιογραφικά γραφεία. Μάλιστα, ορισμένες διαρροές από τις Βρυξέλλες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συγκλιθεί, εφόσον κριθεί απαραίτητο, και μια νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν τελικά καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις το «τεχνικό ζήτημα» της υιοθέτησης μιας νέας συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα βρεθεί τρόπος να λυθεί.
Για την πορεία των επαφών τόσο στο Eurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής όσο και στο περιθώριο αυτών την περασμένη εβδομάδα, αλλά και για την πορεία των συνομιλιών που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια Αθήνας και πιστωτών από την Παρασκευή το πρωί μέχρι το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή το απόγευμα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κυκλοφόρησε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις θέσεις της σε μια εμφανή προσπάθεια ν’ απαντήσει σε διαρροές, σενάρια και εκτιμήσεις που φιλοξενούνται όλες τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το σημείωμα οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ, όπως είχε προγραμματιστεί, και ο ρόλος τους δεν ήταν να γίνει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αλλά μόνο να αναζητήσουν και να καταγράψουν τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των δύο πλευρών, εξού και, κατά την κυβέρνηση, είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί περί συζήτησης για ισοδύναμα μέτρα. Διευκρινίζεται για άλλη μια φορά ότι η «συμφωνία-γέφυρα» αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι να γίνει οριστική διαπραγμάτευση για τελική συμφωνία και σημειώνεται ότι το περιεχόμενο της «συμφωνίας-γέφυρας» και της οριστικής συμφωνίας δεν ταυτίζονται.
Στο σημείωμα αναφέρεται επίσης ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής όπως και της διαφθοράς, καθώς και η δίκαιη φορολόγηση, είναι στόχοι που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να πετύχει και σε αυτά τα σημεία υπάρχει σύγκλιση με τους εταίρους. Ο σκεπτικισμός που υπάρχει ως προς τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών -όχι απαραίτητα από τα τεχνικά κλιμάκια επισημαίνει το σημείωμα- οφείλεται στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων και επαναλαμβάνεται ότι αυτοί ο στόχοι είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης.
Στη δύσκολη, όπως χαρακτηρίζεται, διαπραγμάτευση της Δευτέρας η κυβέρνηση έχει ως δύναμη την στήριξη του ελληνικού λαού δια μέσου των κινητοποιήσεων που έγιναν σε πολλές πόλεις και της Ευρώπης. Και συμπληρώνει ότι πρόκειται για «αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία» σχολιάζοντας ότι η καταστροφολογία αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά αβάσιμη και τονίζοντας ότι οι άνθρωποι είναι αριθμοί και όλη η συζήτηση ότι «δεν βγαίνουν τα νούμερα» είναι η «γνωστή παραφιλολογία δικαιολόγησης της σκληρής λιτότητας. Στο σημείωμα επαναλαμβάνεται ότι η Αθήνα επιδιώκει σταθερά αμοιβαία επωφελή λύση με σεβασμό στους εταίρους και στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του και ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις θέσεις της στα τεχνικά κλιμάκια με στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια.
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη μιας «κοινώς αμοιβαίας σύγκλισης έστω και στο “και 5” λόγω της σθεναρούς στάσης της ελληνικής πλευράς πάνω σε απολύτως λογικές βάσεις» εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Δήλωσε ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε κάθε συζήτηση, στο Eurogroup και στις τεχνικές συζητήσεις, με καλή διάθεση και προετοιμασία και γι αυτό, ήδη, έχει επιτευχθεί συμφωνία σε αρκετά ζητήματα. Όπως δηλώνει η κυβέρνηση, οι πολιτικοί στο Eurogroup και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κάνουν το καθήκον τους «ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα που να υπονομεύει την ενότητα της νομισματικής, οικονομικής και τραπεζικής ένωσης. Της ευρωζώνης δηλαδή».
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, οι αποκλίσεις ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές επικεντρώνονται στο εργασιακό δίκαιο (δηλαδή εργασιακές σχέσεις), στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, στο συνταξιοδοτικό, στον τομέα της υγείας και γενικότερα στο δημόσιο τομέα (επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων) και το βασικότερο ίσως στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος με δεδομένη την θέση της κυβέρνησης για μείωση του στόχου από 3% σε 1,5% για το 2015.
Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε, επιδιώκοντας να μην αναφερθεί ουσιαστικά, και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ισπανικό περιοδικό ABC ο Ντράγκι επανέλαβε ότι το σχέδιο της ζώνης του ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο» και αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί ελληνικής εξόδου.«Παρακαλώ να κατανοήσετε ότι προτιμώ να μην σχολιάσω καθόλου αυτό το θέμα. Οποιαδήποτε δική μου δήλωση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολιτικά. Να προβούμε σε εικασίες σχετικά με μια πιθανή έξοδο από την νομισματική ένωση δεν έχει κανένα νόημα», σημείωσε.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται εξαιρετικά ακανθώδης και δεν αποκλείεται να διαρκέσει επί μακρόν. Ακόμη όμως και αν υπάρξει μια μικρή ακτίδα φωτός, ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης κάποιου είδους σύγκλισης που θα επιτρέπει την πραγματοποίηση νέων έκτακτων συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων εντός της εβδομάδας, για τον Πρωθυπουργό ο πονοκέφαλος δεν θα σταματήσει εκεί. Θα συνεχιστεί και εντός των τειχών καθώς, όπως φαίνεται, εκτός από το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος έχει εκφράσει ανοιχτά διαφωνίες και με την «γραμμή» που ακολουθείται στις διαπραγματεύσεις. Στελέχη της δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για την έναρξη «τεχνικών διαπραγματεύσεων» χωρίς σαφώς προσυμφωνημένο πλαίσιο και δεν κρύβουν την ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία τους για τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση ρήξη, κάτι που πρακτικά, όπως επισημαίνουν, σημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να προβεί, πιθανότατα, σε ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις, εξέλιξη που, τουλάχιστον, διαρρέουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν. Το τι συνεπάγεται αυτό για την κυβέρνηση και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μένει αποδειχτεί, όπως και ποιά είναι η «κόκκινη γραμμή» που η Αριστερή Πλατφόρμα βάζει για τον εαυτό της.