«Παράταση» στον Πρόεδρο λόγω εξωτερικής και εσωτερικής ...γκρίνιας

Την Τρίτη τελικά θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το όνομα του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους έξω από το Μαξίμου, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ενημέρωσε ότι τελικά αποφασίστηκε το όνομα του υποψηφίου ν’ ανακοινωθεί μετά το πέρας της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι να γίνει η ψηφοφορία την Τετάρτη.

Ο κ. Σακελλαρίδης απέρριψε παρατηρήσεις των δημοσιογράφων περί διαφωνιών και συνέδεσε την απόφαση για καθυστέρηση της ανακοίνωσής του με το Eurogroup και τις όποιες εξελίξεις έρθουν από Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι προφανώς το ζήτημα των διαπραγματεύσεων είναι προτεραιότητα.

Στο Μαξίμου, την Κυριακή, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα με κυβερνητικά στελέχη αλλά και συνεργάτες του Πρωθυπουργού να πηγαιοέρχονται προφανώς όχι μόνο για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τέθηκε και στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν στο Μαξίμου ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος αλλά και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εκφράζει και τη λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το ότι ο κ. Σακελλαρίδης συνέδεσε αποκλειστικά και μόνο την καθυστέρηση της γνωστοποίησης του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Eurogroup φαίνεται ότι αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια. Είναι αλήθεια στο βαθμό που είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός, εξαρχής, ασχέτως των διαρροών περί «κλεισμένου» υποψηφίου, είχε επιλέξει, κατά πληροφορίες, να κρατήσει αρκετές εναλλακτικές «ανοιχτές», έτσι ώστε να επιλέξει την τελευταία στιγμή κρίνοντας με βάση τις υπάρχουσες συγκυρίες, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο -ενδοκυβερνητικό και ενδοκομματικό-) όσο και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Υπό την έννοια αυτή, η καθυστέρηση δημοσιοποίησης του ονόματος συνάδει με την κρισιμότητα της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα.

Επίσης, σε γενικές γραμμές η άποψη να προταθεί κάποιο πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς έχει αρκετούς  υποστηρικτές εντός ΣΥΡΙΖΑ και εντός κυβέρνησης, στην λογική ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε την απόδειξη της ενωτικής διάθεσης που διακατέχει την συγκυβέρνηση και πιθανότατα να καλλιεργούσε και ένα έδαφος για διασφάλιση μελλοντικών ευρύτερων συναινέσεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι οποίες πιθανώς να αποδειχθούν αναγκαίες σε ορισμένες περιπτώσεις. Με γνώμονα αυτήν την λογική είχαν διαρρεύσει, κατά καιρούς, στα ΜΜΕ και άλλα ονόματα από τον κεντροδεξιό χώρο, πλην αυτού του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Μεταξύ των ονομάτων που είχαν διαρρεύσει, και ακούγονται ακόμη και τώρα, είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και του στενού του συνεργάτη συνταγματολόγου, πρώην βουλευτή και υπουργού, Προκόπη Παυλόπουλου, χωρίς, όμως, ποτέ να επιβεβαιωθεί ότι έγινε κάποια επαφή με τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Κατά πληροφορίες, δε, ο Πάνος Καμμένος κόμισε μια ακόμη νέα πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα, την Κυριακή το βράδυ, στο Μαξίμου: το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη με βασικό επιχείρημα τις γνώσεις της επί των εξωτερικών και ευρωπαϊκών θεμάτων. Πάντως, ούτε αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται.

Δυσφορία Γιούνκερ …

Όσον αφορά, δε, την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αρκετές ήταν οι επισημάνσεις σχετικά με τις «επιπλοκές» που αυτή θα μπορούσε να έχει στις Βρυξέλλες, λόγω της ιδιότητάς του ως Επιτρόπου που μάλιστα διαχειρίζεται ένα «δύσκολο» χαρτοφυλάκιο, αυτό της Μετανάστευσης. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να μην «βλέπει» με ιδιαίτερα καλό μάτι το ενδεχόμενο αντικατάστασης του κ. Αβραμόπουλου με κάποιον εκπρόσωπο της νυν κυβέρνησης, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ (με το όνομα του οικονομολόγου κ. Μηλιού να έρχεται συχνά στην επιφάνεια είτε για την θέση του Επιτρόπου είτε για την θέση του αντικαταστάτη του ευρωβουλευτή κ. Παπαδημούλη προκειμένου να μετακινηθεί αυτός στην θέση του Επιτρόπου).

Ο λόγος της δυσφορίας Γιούνκερ φαίνεται ότι σχετίζεται κυρίως με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο με δεδομένες τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα οι οποίες προφανώς δεν συγκλίνουν με αυτές των Χριστιανοδημοκρατών, και γενικότερα των δεξιών κομμάτων  που βρίσκονται στην εξουσία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα Αβραμόπουλου φέρεται να το έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ φαίνεται ότι συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που οι δύο άνδρες είχαν την Κυριακή το απόγευμα όπως υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

…και Αριστερής Πλατφόρμας

Δεν διαφωνεί, όμως, μόνο ο κ. Γιούνκερ με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Διαφωνεί, όπως όλα δείχνουν, και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, και μερίδα βουλευτών που δεν ανήκει στην Πλατφόρμα αλλά βρίσκεται κοντά σε αυτήν. Η άποψή τους είναι ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να φέρει ένα «αριστερό πολιτικό πρόσημο» στις αποσκευές του. Δεν είναι σαφές αν η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι πχ οι κ.κ. Λούκα Κατσέλη και Ιωάννα Καρυστιάνη, τα ονόματα των οποίων επίσης συζητιούνται στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, έχουν αυτό το «αριστερό πρόσημο» που επιθυμεί.

Το βέβαιο είναι ότι για τον μεν Πρωθυπουργό αποδεικνύεται ότι ακόμη και η ανακοίνωση ενός υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι αποτέλεσμα σκληρών εσωκομματικών και κοινοβουλευτικών ισορροπιών ενώ από την άλλη ακόμη και αν τελικά η Αριστερή Πλατφόρμα και οι κοινοβουλευτικές της «παρυφές» δεν φτάσουν να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωκομματικές σχέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ δεν βιώνουν ήδη τεράστιες πιέσεις.