Ύψιστη επιφυλακή στην Αθήνα για επιθετικές κινήσεις Ερντογάν

Σε κατάσταση ύψιστης εγρήγορσης είναι η Αθήνα, καθώς, η Τουρκία εμφανίζεται να έχει  “λυγίσει” από το σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού, με ταυτόχρονη οικονομική περιδίνηση, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για μια νέα προσπάθεια εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν να εκτονώσει την εσωτερική ένταση με εξαγωγή της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπρόσθετα, αυξάνεται καθημερινά ο κίνδυνος μεταφοράς του κορωνοϊού, μέσω των μεταναστών που επιχειρεί καθημερινά να στείλει η Άγκυρα στην Ελλάδα.

Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «για μεγάλο διάστημα το κύριο θέμα στις συσκέψεις μας είναι ο αγώνας κατά του κορωνοϊού και το έργο που έχουμε επιτελέσει. Σήμερα, ωστόσο, εξετάσαμε και μία σειρά σημαντικών θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη». Αναφερόμενος, δε,  στην Ανατολική  Μεσόγειο τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να χαλάμε τα παιχνίδια στη Μεσόγειο».

Η έλλειψη αντανακλαστικών εκ μέρους του προέδρου Ερντογάν σε σχέση με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και ο τρόπος με τον οποίον αντέδρασε στην κίνηση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να  παραιτηθεί ( δεν την έκανε δεκτή ), τον έχουν φέρει για πρώτη φορά από την πανηγυρική επανεκλογή του, σε δυσχερή θέση. Είναι ενδεικτική η σκληρή κριτική που άσκησε δημόσια στην κυβέρνηση ο υπουργός  Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Από την προσοχή της Αθήνας, όμως, δεν διέφυγε ούτε η έντονα επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας, των “σκληρών” της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας.

Αν σε όλα τα παραπάνω, αθροίσει κανείς την αγωνιώδη προσπάθεια Ερντογάν να δώσει οξυγόνο στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία, ακόμα και με προσφυγή στο ΔΝΤ, όπως λέγεται, και ταυτόχρονα να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα ότι στην παρούσα συγκυρία η Τουρκία μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

«Οδηγούν»  μετανάστες προς την Ελλάδα

Αρμόδιες πηγές στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν την κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται με αμείωτη ένταση προσπάθειες μεταφοράς μεταναστών προσφύγων σε περιοχές απέναντι από τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω αλλά και το Καστελλόριζο ενώ πληθαίνουν οι  πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος. Κινητικότητα, που με δεδομένο τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή ), καταφτάνουν στην Αθήνα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, όλες τις προηγούμενες ημέρες κατεγράφησαν αρκετά δρομολόγια πλοίων από την Τουρκία προς ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ στη Λιβύη, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται παρά την πανδημία.

Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να αποσπάσει δυνάμεις για περιπολίες στα νότια της Κρήτης, πέρα από την παρουσία που έχει προκειμένου να προλάβει εκπλήξεις στις περιοχές όπου έχουν οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αλλες λύσεις δεν φαίνονται ιδιαίτερα πιθανές. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε. είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι (αν όχι το φθινόπωρο), δεδομένης της απροθυμίας που δείχνουν τα κράτη-μέλη να διαθέσουν μέσα στην παρούσα κατάσταση.

Συνεχίζει έρευνες και γεωτρήσεις

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα συνεχίζει τις έρευνες αλλά και τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας μέχρι και τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά αυτή τη στιγμή την οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση, ιδιαίτερα σε αυτό το στάδιο, εντελώς ασύμφορη. Είναι ενδεικτική η αναστολή των γεωτρήσεων της Exxon/Mobil για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η τελευταία κίνηση ουσιαστικά μεταθέτει το ενδεχόμενο κερδών από φυσικό αέριο για τη Λευκωσία πολύ μετά το 2022 και επί του πρακτέου ακυρώνει και την πολιτική σπουδή της Αγκυρας να «προλάβει» με δικές της γεωτρήσεις. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη και αν θα οδηγούσε την Αγκυρα σε κάποιου είδους ανασχεδιασμό της στρατηγικής της στην Κύπρο.

πηγή: economico.gr