Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έδωσε η ηγεσία της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της στις Καστανιές Εβρου, όπου η κατάσταση θυμίζει σκηνικό πολέμου, με την Τουρκία να “σπρώχνει” καθημερινά προς τα ελληνο-τουρκικά σύνορα χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες.. Παράλληλα προαναγγέλθηκε η παροχή βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προστασία των συνόρων. Η ισχυρή τριάδα της Ευρώπης έσπευσε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα μας ευρωπαϊκή ασπίδα.
Ασύμμετρη απελή χαρακτήρισε την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνο-τουρκικά σύνορα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, ενώπιον των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, τόνισε ότι είναι “υποχρέωσή του να περιφρουρήσει την ακεραιότητα της χώρας του και αυτό θα κάνει.
“Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε :
«Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθου. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ετοιμότητα του ελληνικού λαού, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται».
Τα ελληνικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά σύνορα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στήριξε με θέρμη την Ελλάδα : «Υποστηρίζουμε τις ενέργειές σας στα σύνορα. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον ελληνικό λαό, στους ευρωπαίους πολίτες. Η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας.
Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Και σας εμπιστευόμαστε. (…) Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία και αναμένουμε και από την Άγκυρα να την εφαρμόσει και αυτή. Όσον αφορά τη Συρία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθεί μια πολιτική λύση και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή».
700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό/προσφυγικό
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα για τη διαχείριση των ροών και την προστασία των συνόρων: «Οι αρχές βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη συγκράτηση των ροών αυτών. (…) Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ. Θέλω να εκφράσω τη συμπόνια μου για τους μετανάστες που έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων.
Πρέπει να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές. Η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα. Θα παράσχουμε βοήθεια 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο.
Τα χρήματα αφορούν τη διαχείριση των συνόρων. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτηση υποσρτήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τΟ πα σύνορα της Ελλάδας. Οσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν».
Να σεβαστεί η Άγκυρα τη Συμφωνία με την Ε.Ε
«Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει κοινή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την Συμφωνία με την ΕΕ. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και την ΕΕ «που προσπαθούν να προστατέψουν ανθρώπους. Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε». Έστειλε δε μήνυμα για την ανάγκη να εκπονηθεί Ευρωπαϊκή στρατηγική για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, υποστήριξε: «Αναγνωρίσουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Είναι μαζί μου ο υπουργός Εσωτερικών που θα είναι πρόεδρος της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος».
Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.
Σε σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο Σινούκ και πέταξαν κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.
Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.
Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.
Προβλήθηκε βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.
Στις 17:30 ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην Αλεξανδρούπολη.
Πηγή: Economico.gr